'POSTOJI RIZIK OD PONOVNOG PUKNUĆA' / Dio Selske pušta se u promet do petka navečer: 'Promet je zaista rak-rana Zagreba. Ostanite mirni još koji dan...'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Davorin Visnjic/PIXSELL

Postavlja se pitanje kako je uopće moguće da dođe do ovakvog puknuća, kakav se primjerice dogodio na Selskoj, ako Grad svake godine ulaže četiri milijarde kuna za održavanje vodoopskrbne mreže

29.9.2021.
9:20
Igor Kralj/PIXSELL, Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Sanacija rupe na Selskoj cesti u Zagrebu prouzrokovana puknućem vodovodne cijevi je završena - zamijenjene su cijevi, rupa je zatrpana, a službe trenutno čiste ceste te se obavljaju završni radovi, javlja N1.

Ipak, prije nego što se taj potez pusti u promet, potrebno je izvesti još nekoliko slojeva asfalta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je mirna noć. Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo biti završeno do petka navečer", kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet dodavši da je u nedjelju prijavljeno 19 šteta, a jučer njih pet.

I dalje postoji rizik od ponovnog puknuća

Također, Korlaet je kazao da su građani sjeverno od Ilice dobili vodu, ali da još uvijek postoji rizik od ponovnog pucanja cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
14 NASELJA OSTALO BEZ VODE /

'Kaos' na Selskoj: 'Ne znam je li se Bog na nas naljutio, ali građani imaju pravo biti ljuti. 300 milijuna eura je potrošeno na druge stvari'

Image
14 NASELJA OSTALO BEZ VODE /

'Kaos' na Selskoj: 'Ne znam je li se Bog na nas naljutio, ali građani imaju pravo biti ljuti. 300 milijuna eura je potrošeno na druge stvari'

"Rizik od ponovnog puknuća postoji. Magistralni vod je trasiran 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, već je penzioner. Zagreb ima 3500 km vodovodne mreže. Svake godine se mijenja oko dva posto ili oko 70 kilometara cijevi. Zvuči puno, ali nije baš puno. Mislimo taj postotak povećati. Što se tiče dugoročnog plana, mislimo prijeći na hidraulični sustav. To je projekt koji se odvija kroz nekoliko desetaka godina", poručio je zamjenik gradonačelnika.

No, postavlja se pitanje kako je uopće moguće da dođe do ovakvog puknuća kakvo je, primjerice na Selskoj, ako Grad svake godine ulaže četiri milijarde kuna za održavanje vodoopskrbne mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo početi koristiti EU fondove'

"Što reći? Bivša administracija nije gospodarila novcem u maniri dobrog gospodara. Ova vlast će se ponašati odgovorno i savjesno, prekidamo s konceptima koji su vrijedili do sada", kazao je Korlaet.

"Obveznice od 300 milijuna eura uz pomoć kojih je trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu su netragom nestale. Mi moramo to revidirati i početi koristiti EU fondove.  Mislimo aplicirati na NPOO kroz koji bismo sanirali vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Kanalizacija je isto veliki problem. Ima 54 tisuće slivnika u Zagrebu, ViO me uvjerava da se svi jednom godišnje pregledaju i odštopaju. Pozivam građane da prijave sve što je zaštopano, ViO će izaći na teren", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nastalim prometnim gužvama zbog puknuća cijevi i zatvaranja dijela ceste, Korlaet je kazao da suosjeća s građanima.

'Ostanite mirni još koji dan'

"Selska je jedna od žila kucavica, i čak kad je u funkciji nastaju čepovi. A tek sad kad nije, suosjećam s građanima koji putuju na posao. Pokušajte ostati mirni još koji dan. Donji dio će biti otvoren još danas navečer, a ovaj gornji dio u petak navečer. Promet je zaista rak-rana Zagreba, kao i gospodarenje otpadom. Mislimo se pozabaviti prometom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas se sastaje s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, a glavna tema bit će daljnja modernizaciji vodoopskrbne mreže u gradu. "Ministar isto živi u ovom gradu, ovo je središte Hrvatske u kojem živi četvrtina građana, sigurno se to tiče i njega i Vlade i države", kaže Korlaet.

Dodao je da se štete i dalje mogu prijavljivati te da nema nekakvog ograničenja. "Polica osiguranja postoji i svi mogu biti mirni da će biti obeštećeni", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina kućanstava dobila je vodu nakon što je završena sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda, a potpuna normalizacija sustava se očekuje danas.

Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo