šef hvidra-e / Dio HVIDR-e ipak će u Vukovar, Đakić: 'Prosvjed je gubljenje vremena, novaca i živaca'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kaže da je Penavina ideja plemenita i uspio je intenzivirati rad DORH-a

12.10.2018.
10:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u petak je komentirao najave da će, unatoč službenom stavu udruge, tri najveće podružnice -  zagrebačka, osječka i splitska - sudjelovati na prosvjednom skupu u Vukovaru, odbacivši teze da je došlo do podjele u njihovim redovima.

“Od 35 tisuća članova mislim da će biti riječ o manjini koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi”, procjenjuje Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidjet ćete da to nije nikakva podjela HVIDRA-e, kako pišu tiskovine. Mi imamo 130 pravnih osoba udruženih u zajednici županijskih zajednica HVIDRA-e. Nikome nismo zabranili odlazak, pojedinci su se organizirali i idu, iako je na Glavnom odboru HVIDRA-e donesena odluka da ne podržavamo taj skup, da ne želimo nikakvu politizaciju, da ne želimo remetiti ni ono što je Penava sazvao i zato smo otkazali naše igre tamo. Imamo statut po kojem radimo, postupamo i odgovorno vodimo organizaciju koja okuplja najveći broj invalida Republike Hrvatske”, kazao je Đakić.

Odbacio je tezu da su im najveće udruge otišle u Vukovar jer, rekao je, “dva autobusa nisu sve udruge”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakić je kazao da ga nije iznenadila maksimirska podružnica. “Znamo da u našem sustavu udruženja postoje pojedinci i članovi koji su različitih političkih opcija, različitih razmišljanja, a demokratsko smo društvo i oni na to čak imaju i pravo," rekao je.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, mi imamo Statut u kojem se jasno govori kada i tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor, pa ćemo tako u konačnici reagirati. Nikome ne osporavamo mogućnost odlaska, nikome ne branimo, no, organizacija funkcionira na donošenju odluka većinom glasova”, poručio je.

Na konstataciju kako to znači da će uslijediti sankcije, uzvratio je: “Ne slijede nikomu sankcije, to nisam rekao. No, raspravljat ćemo dalje o svemu što se dogodilo i što će biti. S obzirom na plemenitu ideju o intenziviranju rada državnih tijela koju je Penava pokušao tražiti, u čemu je dijelom i uspio, a u tome je i već uspio, sadašnji način prosvjeda, na koji su dolazak najavile različite političke opcije, govori o gubljenju vremena, novaca i živaca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da su oni koji dolaze na prosvjed iz HRAST-a, Mosta, U ime obitelji i ostalih, striktno protiv Andreja Plenkovića.

Na pitanje misli li da su njegove kolege izmanipulirani, kazao je da “vjerojatno postoji dio nezadovoljnih i kod njegovih kolega invalida koji su učlanjeni u te političke opcije, ili su zbog drugih nezadovoljstava ogorčeni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Različite političke opcije su u našim redovima i to doprinosi različitim razmišljanjima. Vjerojatno imaju svoje aktere koji su im suflirali nešto”, rekao je, dodavši da su se podijelili i oko Istanbulske konvencije. Govoreći o motivima odlaska dijela članova HVIDRA-e na prosvjed, Đakić je rekao da kod svih njih “postoji opće nezadovoljstvo radom u progonu ratnih zločina, što je opće poznata stvar”.

Na poruke da je izgubio autoritet, kaže da nije, ali i da će o tome opet odlučiti većina na Glavnom odboru. Dodaje i da se ne može reći da je HVIDRA-a privjesak HDZ-a, jer u njoj postoje različite opcije i raspravljaju o bitnom temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo