pomogao veleposlanik / DOZNAJEMO Hrvati koji su išli u Tursku nisu imali dokumente. Imamo odgovor MUP-a

Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH

Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje

9.2.2023.
19:00
Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH
VOYO logo

Da nisu svi pripadnici hrvatskog modulu koji su otišli u razrušenu Tursku imali potrebne dokumente, neslužbeno doznaje Danas.hr.

Podsjetimo, u ponedjeljak u večernjim satima, hrvatski tim za traganje i spašavanje iz ruševina krenuo je prema Turskoj kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina.Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DVA DANA PUTA /

FOTO Hrvatski tim za spašavanje stigao u Tursku, na putu za zračnu luku

Image
DVA DANA PUTA /

FOTO Hrvatski tim za spašavanje stigao u Tursku, na putu za zračnu luku

Put do Turske trajao je naposljetku dva dana, a probleme im je stvarao i nedostatak dokumentacije. Naime, neki od 40 pripadnika tima nisu imali potrebne dokumente.

O svemu smo upitali i MUP koji kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski državljani kao državljani članice Europske unije, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za one pripadnike modula za urbano traganje i spašavanje iz ruševina koji su upućeni u Tursku, a nisu imali putovnice, prelazak u Tursku je omogućen kroz bilateralne kontakte putem Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj. Radi se o uobičajenoj proceduri, a tome u prilog govori i činjenica da pripadnici hrvatskog modula nisu imali nikakvih problema prilikom prelaska bilo kojeg graničnog prijelaza na putu prema Turskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvati su poslani u traganje za preživjelima u najjužnijoj regiji Turske - Hatayu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo