Bajram Šerif Mubarek Olsun / Diljem svijeta slavi se Bajram, prvi nakon ukidanja koronamjera: Poruka je uvijek ista - mir

Image
Foto: RTL

Muslimani diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj slave - Ramazanski Bajram kojim se obilježava kraj svetog islamskog mjeseca posta ramazana

2.5.2022.
21:10
RTL
VOYO logo

Dan je sreće i pokazivanja zahvalnosti Allahu. Vjernici islamske vjeroispovijesti u svojim džamijama na bajramskoj svečanosti i namazu. Trodnevni blagdan obilježava kraj mjeseca posta Ramazana za 1,8 milijardi muslimana u svijetu.

Više od 200 tisuća Palestinaca okupilo se u džamiji Al Aqsi, trećem najsvetijem mjestu u Islamu. Ovo je prvo masovno obilježavanje Bajrama nakon što je većina zemalja ukinula mjere protiv koronavirusa. Tisuće Muslimana pohrlile su u Aja Sofiju u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što sam dvije godine živio s koronaograničenjima, jako je ugodno moliti se s braćom na trgu", rekao je Eyup Oztzrk iz Truske.

Nakon sabah-namaza, muslimanski Bošnjaci, koji čine gotovo polovinu od 3,5 milijuna stanovnika BiH, tradicionalno posjećuju svoje obitelji, ali i odlaze na groblja svojih najmilijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bajram je dan zadovoljstva, sreće, ljepote lijepog življenja, solidarnosti, uzajamnog poštivanja", kaže Rusid Nurković iz Sarajeva.

U Bukureštu je za molitvu poslužila sportska dvorana. Na Kosovu na kojem je većinsko muslimansko stanovništvo okupljanje je bilo u središnjoj džamiji u Prištini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim mir u svijetu. Mir u našoj zemlji i okruženju i cijelome svijetu", rekao je Naim Ramizi s Kosova.

Image
PISAO MUFTIJI /

Premijer čestitao ramazanski Bajram: 'Ponosan što smo primjer kvalitetne integracije'

Image
PISAO MUFTIJI /

Premijer čestitao ramazanski Bajram: 'Ponosan što smo primjer kvalitetne integracije'

Svečani prijem u Zagrebu je sinoć predvodio muftija Aziz Hasanović. Među uzvanicima predsjednik Zoran Milanović i njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki standardi položaja vjerskih zajednica, pa i islamske zajednice u RH su civilizacijski iskorak koji nam može poslužiti kao izvozni proizvod u brendiranju i jačanju međunarodnog ugleda i položaja Republike Hrvatske", kaže Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

"Predrasuda je mnoštvo, posebno prema islamu. I u ovom gradu i nekim dijelovima zemlje. I mi i vi to vrlo dobro znamo. Na nama, tko smo, što smo, državni je da taj zloduh pokušamo utišati", poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitke su stigle i od premijera Plenkovića. Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen - Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo