ĐIKIĆ MISLI DA CJEPIVO NEĆE BITI TAKO SKORO DOSTUPNO: / Otkrio i zašto virus najmanje pogađa djecu, a dotakao se i teorija zavjere

Image
Foto: screenshot HRT

Otkada je ova bolest krenula pohod Zemaljskom kuglom svi se pitaju hoće li se razviti cjepivo

17.3.2020.
12:11
screenshot HRT
VOYO logo

Ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" pa je odgovarao na pitanja o koronavirusu.

Kazao je da što se više zna o virusu da ćemo tada biti i realniji pa vidjeti koliko će on ostati ili nestati, kao što se dogodilo s nekim virusima prije. Otkada je ova bolest krenula pohod Zemaljskom kuglom svi se pitaju hoće li se razviti cjepivo. Zato je vrlo brzo odjeknula vijest da su četvorica volontera i SAD-a primila cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Nisu samo oni, počela su klinička ispitivanja, veliki broj znanstvenika je uključen u istraživanje. Javnost bi trebala biti realna. Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva, već možda tek za pet, šest mjeseci. Prvo moraju proći testiranja", objasnio je znanstvenik za HRT.

Image
ĐIKIĆ TVRDI DA MNOGI NEĆE ZNATI DA IMAJU KORONAVIRUS I OBJASNIO OVU IZJAVU: /

'Dobro je da se više osoba zarazi...'

Image
ĐIKIĆ TVRDI DA MNOGI NEĆE ZNATI DA IMAJU KORONAVIRUS I OBJASNIO OVU IZJAVU: /

'Dobro je da se više osoba zarazi...'

Zašto korona najmanje pogađa djecu?

Kada je riječ o djeci, za sada koronavirus njih najmanje pogađa pa se mnogi pitaju zašto je to tako. Đikić daje nekoliko odgovora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

National Guard troops give food to residents at Westchester Community Opportunity Program, Inc.(WestCOP) in New Rochelle, New York on March 12, 2020. The National Guard will help clean surfaces and deliver food in the one-mile radius “containment area” around a point near a synagogue connected to some existing cases of what appears to be the nation’s biggest cluster of cases of the coronavirus, COVID-19.US President Donald Trump announced a shock 30-day ban on travel from mainland Europe over the coronavirus pandemic that has sparked unprecedented lockdowns, widespread panic and another financial market meltdown March 12, 2020. The announcement came as China, where the outbreak that first emerged in December, showed a dramatic drop in new cases and claimed "the peak" of the epidemic had passed., Image: 505653247, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

"Više su zaštićena u pojavi simptoma, možda se zaraze ali imaju vrlo slabu sliku pa ih nismo testirali ni prepoznali. Druga teorija je da dječji imunološki sustav vrlo efikasno djeluje. I treća je da stanice djece nisu tako zarazne i djeca su zaštićena. Svi podaci govore da su najugroženiji bolesnici oni koji imaju probleme s respiratornim faktorom, a drugi kriterij je dob, preko 60 godina znatno se povećava rizik smrtnosti".

Odbacuje teorije da je virus pušten iz laboratorija

Premda se virus prenosi vanjskim putem, najčešće kapljicama i kihanjem, Đikić objašnjava da on može preživjeti i na površinama pa zato sve poziva na oprez. Pojavom koronavirusa pojavile su se i teorije da je virus namjerno pušten iz laboratorija. Đikić spremno odbacuje takve tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve teorije su apsolutno neprihvatljive jer nema baš niti jedan podatak da je ovaj virus izašao od ikud, nego je stvoren prirodno u životinjskom svijetu. Javnost mora biti umirena, ovo je nešto što se događalo u prošlosti, događat će se u budućnosti, ali to su normalni prirodni procesi na koje moramo biti pripremljeni", komentirao je Đikić na HRT-u.

Objasnio je da je u Hrvatskoj realno više virusa oko nas, no da je naš zdravstveni sustav odlučio usmjeriti fokus na lov glavnih širitelja virusa. Đikić smatra da su to uspješno učinili jer su uspjeli zadržati virus izvan zdravstvenog sustava. Zbog toga će smrtnost, naravno ako je bude, biti ispod 0,5 ili 0,3 posto, objasnio je znanstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo