POČELO JE, POČELO! / Dijaspora ni pod koju cijenu ne želi propustiti izbore

Parlamentarni izbori 2011. su počeli! Dok će se birališta u Hrvatskoj otvoriti u nedjelju u 7 ujutro, oni koji žive izvan njenih granica glasati su mogli već u subotu. Građansku dužnost tako su prvi mogli ispuniti Hrvati na Novom Zelandu i u Australiji. Neki od njih ni za što nisu htjeli to propustiti.

3.12.2011.
18:36
VOYO logo

Počelo je, počelo. Prve listiće u glasačke kutije ubacili su hrvatski državljani u Novom Zelandu i Australiji. U Sydneyju je biračko mjesto u prostorijama Hrvatskog kluba kralj Tomislav.

"Možemo reći da je sve proteklo u najboljem redu i da je odaziv očekivan za današnji dan. Znači, izašlo je oko 20 do 25 posto upisanih birača", izjavio je predsjednik biračkog odbora u Sydneyju Zoran Jakšić.

Neki od njih stigli su iz dalekih krajeva, kao što je Brisbane, koji je udaljen 1100 kilometara zračne linije od Sydneyja, a bilo je birača i sa Solomonskih otoka koji su oko tri i pol sata udaljeni avionom.

Takva predanost kod Hrvata u Australiji ne iznenađuje, jer mnogima biračko pravo jako puno znači.

Glasanje je, dakle, započelo u Aucklandu na Novom Zelandu, pa u četiri australska grada - Canberri, Melbourneu, Sydneyu i Perthu.

Biračka mjesta u Aziji otvorena su u Tokiju, Pekingu, Džakarti, Kuala Lumpuru, Nju Deliju i Teheranu.

Najviše biračkih mjesta, čak njih trideset, otvoreno je u Bosni i Hercegovini. Pravo glasa ima 264 tisuće hrvatskih državljana.

Na biračkim mjestima u Sarajevu danas nije bilo veće gužve.

Birališta su otvorena i s one strane Atlantika. U New Yorku se očekuje oko 190 glasača.

Tek kad svi glasovi iz ukupno 52 zemlje budu zbrojeni, znat će se tko će u Sabor iz 11. izborne jedinice.

Pozivamo vas da izborni dan provedete uz RTL i prvi doznate rezultate.

Iznimno u 18 sati počinje RTLDanas iz kojeg ulazimo u Noć odluke, a točno u 19 sati donosimo prvu procjenu rezultata i sastav novog Sabora. Noć odluke nastavljamo u 20:45, a finale izborne nedjelje pratite na RTL-u od 23 sata.

Izbore uživo pratite i na www.rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo