ŠTO OČEKIVATI U BUDUĆNOSTI? / Digitalna revolucija: Otkrivamo najnovije trendove u industriji digitalnog oglašavanja i izdavaštva

Image
Foto: HUDI

Povodom 11. izdanja SoMo Borca powered by Httpool i prve cjelodnevne konferencije, Hrvatska udruga digitalnih izdavača u suradnji s Tatjanom Rajković, priprema studiju „HUDI Digitalna revolucija“ posvećenu otkrivanju trendova unutar industrije digitalnog izdavaštva i oglašavanja

13.9.2023.
13:22
HUDI
VOYO logo

Kako se digitalna industrija nastavlja razvijati neviđenom brzinom, biti u korak s trendovima ključno je za tvrtke koje žele napredovati. U pokušaju otkrivanja što možemo očekivati u budućnosti digitalnog izdavaštva i oglašavanja, Hrvatska udruga digitalnih izdavača posvetit će se razvoju studije koja će, u suradnji s ključnim ljudima iz industrije - HUDI članovima, raspraviti o trendovima koji će oblikovati budućnost, naglašavajući ključna područja fokusa za digitalnu industriju, poput digitalne pretplate, sadržaja i AI-a te tehnologija u oglašavanju.

Kako bi se realiziralo takvo temeljito istraživanje, studija će se oslanjati na kvalitativne dubinske intervjue sa stručnjacima iz industrije digitalnog izdavaštva i oglašavanja, koji su ujedno članovi HUDI-ja. Kroz polustrukturirane razgovore, sudionike će voditi Tatjana Rajković, istraživačica tržišta s višegodišnjim iskustvom, posvećena i kvalitativnim istraživanjima čije će vodstvo pomoći ispitanicima da dublje zađu u svoja područja stručnosti i prikažu detaljniju predikciju budućih trendova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HUDI

Tatjana Rajković, istraživačica tržišta s višegodišnjim iskustvom.

Središnja točka ove HUDI istraživačke inicijative su novi trendovi unutar industrije digitalnog izdavaštva i oglašavanja koji će oblikovati ove industrije u narednim godinama. Cilj je otkriti uvide i razmišljanja stručnjaka koji će industriji ukazati na izazove i prilike koje se nalaze pred nama.

Dinamika digitalne pretplate

Jedan od primarnih upita studije vrti se oko domene digitalne pretplate s fokusom na digitalni sadržaj i strategije usluga. Izdavači se sve više kreću prema modelu koji se temelji na pretplati čime se osigurava kvalitetniji i ekskluzivniji sadržaj pretplatnicima. Ekskluzivan sadržaj donosi raniji pristup pričama, poglede iza kulisa i vrhunske značajke, dolazi i do personaliziranog načina isporuke informacija koji je relevantan svakom pojedinom pretplatniku. Evidentan je rast digitalnih pretplata po svim formatima, kako u „klasičnim“ digitalnim pretplatama na portale tako i u audio i video pretplatama. Ispitujući trenutno stanje i razvoj digitalnih pretplata, otkrit ćemo koje su sve nadolazeće formate te strategije sadržaja i mehanizme pružanja usluga digitalne pretplate pripremili članovi HUDI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revolucija oglasne tehnologije

Svijet digitalnog oglašavanja prolazi kroz promjenu paradigme, a ova studija trebala bi rasvijetliti njegovu putanju. Budućnost digitalnog oglašavanja neizvjesna je jer porast broja blokatora oglasa i postupno ukidanje kolačića trećih strana otežava ciljano oglašavanje.

Digitalni izdavači i oglašivači istražuju nove načine dosezanja svoje ciljane publike, kao što je korištenje kontekstualnog ciljanja, first-party podataka i native oglašavanja. Trendovi u svijetu pokazuju porast korištenja AI za stvaranje personaliziranijih i ciljanijih reklamnih kampanja te analizu korisničkih podataka. Ovom aspektu studije cilj je pokazati kako HUDI stručnjaci gledaju na zamršenost oglašavanja u digitalnom dobu i na trendove u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HUDI

Sadržaj u digitalnom svijetu

Uz prethodno navedena istraživačka pitanja, studija će obuhvatiti i pitanje trendova u domeni digitalnog sadržaja. Ova istraživačka komponenta bavit će se postojećim formatima sadržaja koji su svima poznati, ali i formatima u nastajanju kao što su proširena stvarnost i virtualna stvarnost koji postaju sve popularniji te korisnicima nude nove načine za interakciju sa sadržajem. Povećava se upotreba umjetne inteligencije za stvaranje personaliziranijeg i zanimljivijeg sadržaja korisnicima te dolazi do razlikovanja premium izdavača u odnosu na tehnološke platforme, zajedno sa značajem izvornog sadržaja u modernom digitalnom okruženju.

"Vrijednost ove studije koja se fokusira na predviđanje trendova leži u činjenici da su u njeno stvaranje uključeni relevantni eksperti iz industrije koji će imati snažan utjecaj na oblikovanje budućeg digitalnog pejzaža. Prve su naznake da nas čeka još dinamičniji digitalni svijet s unaprijeđenim načinom na koji komuniciramo i konzumiramo digitalni sadržaj. Unatoč uzbudljivom i brzom digitalnom svijetu, ponovno se "kvaliteta" vraća kao ključna odrednica. Kroz dubinsku analizu trendova, usmjereni smo na razumijevanje kako visokokvalitetni sadržaji, precizno ciljano oglašavanje i inteligentna upotreba AI mogu zajedno stvarati autentična i vrijedna digitalna iskustva za korisnika", poručila je Tatjana Rajković, Kabinet3C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HUDI ADEX /

U digitalno oglašavanje u Hrvatskoj prošle godine uloženo je 222 milijuna eura

Budući da su industrije digitalnog izdavaštva i oglašavanja spremne za transformativne pomake, ovo su samo neke od tema za koje očekujemo da će oblikovati industriju digitalnog izdavaštva i digitalnog oglašavanja, a koje ćemo ispitati hrvatske stručnjake u digitalnoj industriji. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ti trendovi odvijati i kako će im se izdavači i oglašivači prilagoditi.

Rezultate istraživanja moći ćete ekskluzivno saznati na ovogodišnjoj SoMo Borac konferenciji, 17.11.2023. Ugrabite svoju kartu na vrijeme!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljan program konferencije bit će dostupan uskoro, a sve novosti o SoMo Borcu možete pratiti putem SoMo Borac newslettera, na web stranici te na SoMo Borac Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) ima za cilj biti vodeće strukovno udruženje za okupljanje online medija i svih ostalih industrija koje sudjeluju u digitalnom oglašavanju. Osnovali su je Hanza Media, Index promocija, Nova TV, RTL Hrvatska, Styria i Telegram Media Grupa. Sve novosti iz Hrvatske udruge digitalnih izdavača možete pratiti na web stranici, te na HUDI Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo