AKCIJA 'DORINA' / Cure detalji privođenja osumnjičenika: 'U šalama se znalo isticati da je postojao sektor za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

'U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjeluje više od 60 policijskih službenika te se provode pretrage na više lokacija', istaknuli su iz policije.

29.6.2022.
9:06
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Riječki USKOK priveo je većinu od dvadesetak osumnjičenih na ispitivanje, s čime je okončana prva faza akcije "Dorina" koju su USKOK i PNUSKOK te kriminalistički timovi PU Istarske jučer ujutro pokrenuli na nekoliko istarskih lokaliteta, ponajviše u Vodnjanu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela, prenosi Novi list. Neslužbeno se doznaje da su među njima prvoosumnjičena Dora Komparić i drugoosumnjičeni Damir Janko.

Osumnjičenici se terete za djela počinjena u proteklom desetljeću, a kvalifikacija zbog koje je pokrenuta akcija označena je kao "zloporaba službenog položaja i ovlasti i poticanje na zloporabu službenog položaja". Nakon obavljenih istražnih radnji, osumnjičenici su napustili riječki USKOK, a nastavak akcije odvijat će se uhodanom zakonodavnom praksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Gotovo trećina osumnjičenika su državljani Slovenije, a priopćenje o akciji izdali su USKOK i PU Istarska.

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU istarskom. Navedene radnje se provode na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", objavio je USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istrazi sudjeluje više od 60 policijskih službenika

"Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u tijeku pretrage poslovnih i privatnih prostora. U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjeluje više od 60 policijskih službenika te se provode pretrage na više lokacija", istaknuli su iz policije.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Kako ističe Novi list, radi se o "omiljenoj" disciplini pogodovanja u području prostornog planiranja koja je posebno raširena na jadranskom području. Gospodarska iskoristivost prostora, kao i sama njegova atraktivnost, mamac su za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko područje, kao i za dogovorenu bespravnu gradnju koja se kasnije, za određenu financijsku protuuslugu, legalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKCIJA 'DORINA' /

Pretresi na nekoliko lokacija u Istri, sumnja se u nezakonitu legalizaciju: Neslužbeno su potvrđena imena osumnjičenih

Image
AKCIJA 'DORINA' /

Pretresi na nekoliko lokacija u Istri, sumnja se u nezakonitu legalizaciju: Neslužbeno su potvrđena imena osumnjičenih

'Vodnjanska rivijera' prednjačila u nedjelima

Na prostoru između Pule i Rovinja, na obalnom području koje je desetljećima bilo zaštićeno od gradnje zbog vojnih razloga, raširenija je sama pojava. Ipak, među svima se ipak najviše ističe "Vodnjanska rivijera", a sama je akcija dobila kodni naziv "Dorina" možda i zbog Dore Komparić, bivše voditeljice Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana koja je bila među prvoprivedenima.

Odvjetnici su potvrdili i privođenje njenih kolega – Damira Janka, bivšeg pročelnika Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana, Mladena Kancelara, bivšeg voditelja Ureda državne uprave Istarske županije, ali i nekolicine privrednika iz »realnog sektora« – arhitekta Dragana Štokovca, građevinara Rade Bunčića te geodeta Krešimira Stojkovskog koji je i suvlasnik tvrtke Hoteli Njivice na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Konkretnih sankcija nije bilo godinama

Problem prenamjene poljoprivrednih u građevinska zemljišta, ali i sama bespravna gradnja na područjima koja za to nisu predviđena godinama se plasirao u medije, no konkretne akcije za sankcioniranje takvih radnji nisu se poduzimale.

Odjel za prostorno planiranje Grada Vodnjana odigrao je najveću ulogu u cijeloj priči. U gorkim šalama znalo se isticati da je Odjel imao poseban sektor za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Legalizacija dijela tih objekata bila je važeća i učinjena prema poznatim pozitivnim propisima, no ne i objekata koji nisu zabilježeni na ortofoto snimkama 2011. godine. Ipak, legalizacija se nije mogla provesti nad objektima izgrađenim nakon tih snimki, osim ako se nije radilo o objektima izgrađenim na području Općine Vodnjan. Sama pojava značajno je bila raširena na području Peroja na kojem je legaliziran niz objekata, a u cijeli proces bili su uključeni i istaknuti službenici Općine Vodnjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK tek treba utvrditi modalitet po kojem se omogućavalo bespravnu gradnju na državnoj zemlji koju, ne samo da se nije zaustavljalo, nego ju se kasnije – nezakonito legaliziralo. Također, mora utvrditi ima li u svemu kriminalnih elemenata, novčanih transakcija i svega onog što je uobičajeno u radnjama što se kreću na rubu legalnog, ili s one strane zakona, kako bi se nakon toga pokrenulo predviđenu zakonodavnu proceduru.

Portal Istra24 ponovno je iznio detalje svih slučaja: "Slučaj prvi: Vila Damira Janka s pogledom na Brijune", "Slučaj drugi: Disko Sahara i Mladen Kancelar" i "Slučaj treći: Finta Ibrahimović u Peroju". Podsjećamo, upravo su istraživački tekstovi portala Istra24, pomogli u razrješenju ove akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ogroman medijski, ovaj put i nacionalni odjek današnjih uhićenja u Istri iznenadio je i one najveće pesimiste koji godinama ističu da USKOK nikako da preskoči Učku. Nakon uhićenja čelnih ljudi brodogradilišta Uljanik koncem ožujka 2019. godine, ovo je možda još i veća koruptivna afera, i zbog uključenosti javnih službi u nezakonite urbanizacije, ali i unosnih nekretninskih koristi. Današnjih uhićenja ne bi bilo da nije bilo istraživačkih tekstova na ovom portalu koji su, argumentirano i dokumentirano, propitkivali upravo postupke sada uhićenih osoba", napisali su na portalu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo