DETALJI PREGOVORA: / 'Plenković će Petrovu ponuditi četiri ministarska i mjesto potpredsjednika, o jednom ministarstvu nema pregovora'

Image

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je kako bi nova hrvatska Vlada mogla biti formirana sredinom listopada, prenosi Jutarnji list.

25.9.2016.
12:20
VOYO logo

"Krećemo s vrlo jasne pozicije. HDZ ima 61 mandat, a Most ima 13. Naći ćemo kompromis za kvalitetno funkcioniranje Vlade, a licitacije o tome koliko je tko tražio resora su, rekao bih, čak i malo slabije informirane špekulacije u medijima", rekao je Plenković.

Image
ČAČIĆ O STANJU NAKON IZBORA: /

HDZ ima više opcija i definitivno može sastaviti Vladu bez Mosta

Image
ČAČIĆ O STANJU NAKON IZBORA: /

HDZ ima više opcija i definitivno može sastaviti Vladu bez Mosta

Novi saziv Sabora u drugom tjednu listopada

Kako će službeni rezultati proteklih izbora biti objavljeni u ponedjeljak 26. rujna, krajnji rok u kojem se prema Ustavu mora konstituirati novi saziv Sabora je 16. listopada. No s obzirom da j taj dan nedjelja, realnije je očekivati kako će se konstituirajuća sjednica i prva sjednica Sabora održati tek u drugom tjednu listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dečki iz Mosta u pregovorima djeluju kao da im je stalo da formiramo dobru Vladu. Dakle, Plenkovićeva najava je prilično realna i on će predstaviti Vladu već na prvoj sjednici Sabora", odgovorio je izvor iz vrha HDZ-a na strahove da Most i HDZ još uvijek pregovaraju o sedam mostovih zahtijeva, te da stoga još nisu ni otvorili pregovore o podjeli budućih resora.

Ponuda Mostu u skladu s europskim standardima

Image

“Što se tiče podjele ministarstava, Plenković će Mostu dati najbolju moguću ponudu sukladnu europskim standardima. Ključnom ‘junior partneru’ u koaliciji, prema europskim standardima kakve primjerice prakticira CDU/CSU, daje se jedno mjesto više od onoga što mu pripada po matematičkom izračunu. Od 20 ministarstava po tim bi standardima Mostu pripala četiri, a ono dodatno vjerojatno će biti mjesto potpredsjednika Vlade”, navodi drugi izvor iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se pregovara o tome hoće li Most zadržati ministarstva pravosuđa, uprave, unutarnjih poslova i zaštita okoliša, ili će dobiti neka druga.

Ministarstvo o kojem nama pregovora je Ministarstvo gospodarstva, tvrde u HDZ-u. Plenković je svoju kampanju temeljio na gospodarskom zaokretu, a taj zaokret ne može se napraviti s ministrom koji bi dolazio iz neke druge stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a kažu kako žele koaliciju s Mostom plus zastupnike manjina, a ostali, "tko dođe - dođe”.

Čak i ako bi pregovori s Mostom propali, Planković ima plan B, a svakom slučaju ima potrebnu većinu, uvjereni su u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo