DETALJI GOSPODARSKOG PLANA HDZ-a: / Smanjuju PDV i porez na dobit, a uvode jednu novost za ljetovanje građana na Jadranu

Image

Uspiju li osvojiti mandat vladajuće većine na predstojećim parlamentarnim izborima, u HDZ u obećavaju brojne promjene koje se odnose na poreze i zapošljavanje.

8.8.2016.
15:08
VOYO logo

Novi gospodarski program HDZ ovaj put donosi više konkretnih poteza pa je a tako europarlamentarka Ivana Maletić već najavila odmah smanjenje PDV-a s 25 na 24 posto, a do kraja mandata dođe li njihova politička opija na vlast i za još jedan postotni bod, na 23 posto. No, Večernji list piše kako je konkretnih novosti još. Tako HDZ planira smanjiti stopu PDV-a za dječju hranu, pomagala, isporuku električne energije te repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju.

Namjeravaju smanjiti i opće stope poreza na dobit i to s 20 na 18 posto. Učinit će to, poručuju, kako bi olakšali poslovanje gospodarstvu, posebice kad je riječ o manjim i srednjim tvrtkama za koje bi taj porez i još više pao. Kad je riječ o manjim i srednjim tvrtkama, novost je i pomicanje granica ulaska u krug PDV obveznika na 300.000 kn godišnjih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu koji potpisuje ekipa I. Maletić, a koji će za dan dva predstaviti novi šef HDZ-a Andrej Plenković, navodi se i da se osobni odbitak povećava s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutačnog porasta primanja zaposlenika. U mjerama je i ona po kojoj poslodavac pet godina ne plaća doprinose državi ako zaposli osobu mlađu od 30 godina.

Gospodarski program HDZ-a sadržavat će i mjeru koja se naziva “WorkIN”, a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a pronađu li posao s minimalnim primanjima (tipa sezonsko konobarenje i sl.), više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak, nego će ih i dalje primati. U programu se nalaze i tzv. CROkartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju isplate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama. Taj model osmišljen je po uzoru na mađarski koji je u toj zemlji polučio dobre rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ najavljuje i otvaranje 180 tisuća novih radnih mjesta te povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata.

Image
HDZ TVRDI DA IMA NOVI GOSPODARSKI PROGRAM: /

'Imamo spreman cijeli set mjera za pokretanje ekonomije'

Image
HDZ TVRDI DA IMA NOVI GOSPODARSKI PROGRAM: /

'Imamo spreman cijeli set mjera za pokretanje ekonomije'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo