DETALJAN IZRAČUN: / Kakav stan možete kupiti sami s plaćom od 6000 kuna, a kakva je situacija kad ste u paru?

Image

S plaćom od 6000 kuna možete si priuštiti jedan mali stan, a banci koja će vam odobriti kredit otplatit ćete kamate u vrijednosti nešto manjeg stana, tijekom nekoliko desetljeća

10.10.2018.
22:15
VOYO logo

Koliki stan možete kupiti s plaćom od 6000 kuna ako ste samac ili ako živite s još jednom osobom, istražila je Slobodna Dalmacija. Došli su do podatka da uz to što ćete kupiti stančić od nekih 27 kvadrata, još ćete kupiti i banci jedan malo manji, od 20 kvadrata, tijekom nekoliko desetljeća koja će vam biti potrebna da otplatite stambeni kredit.

Ako vam je plaća 6000 kuna i nemate ušteđevine, možete podići stambeni kredit s kojim ćete kupiti vrlo mali stan. Naime, sa 6000 kuna plaće možete dobiti 38.800 eura stambenog kredita ako je rok otplate 20 godina. U slučaju da je rok otplate 30 godina, možete podići deset tisuća eura više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečni anuitet za taj kredit, tj. jednaki novčani iznos tijekom razdoblja otplate kredita, nešto je manji od 1800 kuna. Pritom, tijekom 20 godina uz glavnicu ćete otplatiti još i 19.360 eura kamata (ako je fiksna kamata 4,35 posto).

Uz fiksnu kamatu od 4,35 posto, plaćajući svaki mjesec po 242,34 eura, uz glavnicu se otplati još i 19.360 eura kamate tijekom dva desetljeća. Ako produljite rok otplate za još deset godina, dobit ćete 48.000 eura kredita, plaćati svaki mjesec 238,95 eura te otplatiti 86.022 eura, od kojih je 38.022 eura kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim novcem, piše Slobodna Dalmacija, možete kupiti stan od oko 27 kvadrata, a banci dati novca u vrijednosti jednog stana od 20 kvadrata.

Kreditna sposobnost se prepolovila

U slučaju da živite s nekim i želite zajedno kupiti stan, pa kao par imate zajednički prihod od 10.000 kuna, dobit ćete stambeni kredit od 41.333 eura na dvadeset godina ili 68.733 na trideset godina otplate. U usporedbi s prošlom godinom kada ste mogli dobiti 89.824 eura kredita na 20 godina, to je značajno manje. Kreditna sposobnost se ove godine prepolovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara Slobodne Dalmacije, iz Erste&Steiermärkische banka odgovorili su da je Hrvatska narodna banka odredila jasan način procjene kreditne sposobnosti pri odobravanju stambenih kredita, tj. svih kredita kojima se financira kupnja nekretnine ili imaju za instrument osiguranja nekretninu.

"Prije svega je umanjen iznos koji se smatra kreditnom sposobnošću potrošača, a samim time i maksimalni iznos kredita. Tako se od siječnja 2018. prilikom odobravanja stambenog kredita, pri izračunu kreditne sposobnosti potrošača, minimalnim životnim troškovima, odnosno, minimalnim iznosom koji klijentu mora ostati za život i koji se ne može opteretiti kreditom, smatra najmanje iznos jednak dijelu plaće zaštićenom od ovrhe, koji je preciziran Ovršnim zakonom. Ovakav je izračun stroži u odnosu na dosadašnji, odnosno klijent s prosječnim primanjima može ugovoriti manji kredit u odnosu na prošlu godinu", rekli su iz Erste banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove su godine stambeni krediti postali još nedostupniji

Prema tome, stambeni krediti postali su od ove godine još manje dostupni. Mjesečna otplatna rata, ako imate plaću ispod prosječne, može biti četvrtina plaće. Oni s većim primanjima mogu računati na to da dvije trećine prosječne plaće ne smiju opteretiti kreditom.

U slučaju da je plaća 10.000 kuna, mjesečna rata može biti najviše 5400 kuna, što je mnogo manje u usporedbi s ožujkom kada je smjela iznositi 6067 kuna. Zaštićeni dio plaće raste kako raste prosječna plaća, a smanjuje se maksimalna mjesečna rata koju smije imati dužnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Addiko i OTP Splitska banka tvrde da kreditnu sposobnost utvrđuju individualno za svakog klijenta na temelju zakona i internih akata banke.

Stambeni kredit od 100.000 eura na 20 godina u Addiko banci, uz kamatu od 3,30 posto, možete dobiti ako imate 11.000 kuna mjesečnu plaću, a u OTP Splitskoj banci nude stambeni kredit od 100.000 eura na 30 godinu otplate ako imate 7250 kuna mjesečnu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo