DESNA RUKA GUVERNERA HNB-A O KRIZI: / 'Ovo je situacija bez presedana kakvu ne viđamo ni u vremenima prirodnih katastrofa i rata'

Image

Ono što znamo jest da se u jednom mjesecu gubi tri posto BDP-a ako se primjenjuju ovako restriktivne mjere.

20.4.2020.
7:00
VOYO logo

Gospodarska kriza koju je uzrokovalo zatvaranje tvrtki zbog pandemije koronavirusa tjednima trese svijet, ali i Hrvatsku. Kako bi ublažila razmjere krize, Hrvatska narodna banka već pet tjedana striktnije regulira monetarnu i supervizorsku politiku platnog prometa, naložila je omogućavanje podizanja novca s bankomata bez naknada te beskontaktno plaćanje do 250 kuna bez potrebe za unošenjem PIN-a.

"Ovo je situacija bez presedana, sva gospodarska djelatnost je bila bitno osujećena, a neke su u potpunosti stale i to je situacija kakvu ne viđamo ni u vremenima prirodnih katastrofa i rata. I fiskalna i monetarna politika bile su usmjerene prema izravnavanju krivulje i očuvanju što više zdravog ekonomskog tkiva. Nadam se da je najgore iza nas i da krećemo u fazu normalizacije", rekla je gostujući na N1 televiziji, zamjenica guvernera HNB-a, Sandra Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Istaknula je kako je banka koncentrirana na očuvanje povoljnih uvjeta financiranja svih gospodarskih sektora, a pojačana je aktivnost i na deviznom te obvezničkom tržištu. Uz to, HNB se pobrinuo i za likvidnost banaka, kako bi mogle nastaviti kreditirati poduzetništvo po povoljnim uvjetima. Uz sve to, ipak je primjetan drastični pad BDP-a.

"Kriza se toliko brzo odvijala da nemamo ni statistički precizne podatke, ali ono što znamo jest da se u jednom mjesecu gubi tri posto BDP-a ako se primjenjuju ovako restriktivne mjere. Ako bi se mjere nastavile kroz godinu dana bilo bi izgubljena jedna trećina BDP-a i jasno je da nijedna ekonomija ne može izdržati ovu krizu bez bitnog smanjenja dohotka. Bitna je postupna normalizacija i da se gospodarstvo ponovno stavi u funkciju", tvrdi Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA SPREMNA PONOVNO ZADUŽITI DRŽAVU: /

Ministar tvrdi da će ovoga puta to biti drugačije, a objasnio je i nove ekonomske mjere

Image
VLADA SPREMNA PONOVNO ZADUŽITI DRŽAVU: /

Ministar tvrdi da će ovoga puta to biti drugačije, a objasnio je i nove ekonomske mjere

Široki prostor za kreditiranje

Švaljek je naglasila kako je HNB bankama omogućio da do polovice sljedeće godine odobravaju moratorije na kredite građana bez naplaćivanja dodatnih troškova.

"Vidimo da je do sada zatraženo 30.000 moratorija građana i 9000 moratorija za poduzetnike i iz podataka koje imamo, onima koji dođu u obradu se u najvećem mogućem dijelu odobravaju moratoriji pa tu ne vidimo nekih velikih poremećaja. Znamo da je bilo problema s troškovima solemnizacije aneksa ugovora po kreditima, ali jedna banka je već na sebe preuzela troškove solemnizacije i mislim da je to dobar tržišni signal ostalim bankama", smatra Švaljek i dodaje kako je bankama u interesu održati klijente "u dobroj formi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će banke poduzeti sve da ponude moratorije i reprograme kredita kako bi za tri, šest ili više mjeseci u sektorima poput turizma opet mogle poslovati sa zdravim i urednim klijentima. Hrvatski bankarski sustav je u krizu ušao visoko likvidan i sve što smo da sada poduzimali bilo je u svrhu očuvanja likvidnosti koja je gotovo jednaka kao i na početku krize pa je prostor za kreditiranje dosta širok, a HNB i dalje ima mogućnost dodatnog povećanja likvidnosti banaka", istaknula je Švaljek.

Zaduživanje države je neminovno

Prema njezinim riječima, zaduživanje države na domaćem i međunarodnom tržištu je neminovno, jer se državni proračun puni smanjenim tempom. No, u svemu vidi dvije svijetle točke; pozitivan investicijski rejting i brzu prilagodljivost javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki izlazak na međunarodno tržište zahtijeva pripremu od mjesec dana i mislim da je sada dobro vrijeme da se Ministarstvo financija priprema za izlazak na međunarodno tržište. Sreća aktualne situacije jest što su troškovi zaduživanja niski pa će se i dug lakše vraćati. Dug uvijek ostaje, ali sada smo u situaciji da moramo balansirati s ekonomskim mjerama i pronaći ravnotežu. Ne dopustiti gospodarski pad i ići s izdašnim fiskalnim paketima, a s druge strane jedno oko držati na potrebi fiskalne održivosti", rekla je Švaljek.

Na kraju je naglasila kako se očekuje porast javnog duga za jedan ili više postotnih bodova. Prvi cilj je pronalaženje načina kako će se uspostaviti gospodarska djelatnost. Naime, trebat će voditi računa i o povećanju tereta duga, što sa sobom povlači teže financiranje zdravstva, školstva i drugih sektora. U takvom bi scenariju, zaključuje Švaljek, "daljnje produljivanje krize bilo dosta teško za gospodarstvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo