vrijedni projekt / Desetljeće renesanse za hrvatske željeznice? Potpisan ugovor o dodjeli europskog novca za pruge

Projekt rekonstrukcije 44 kilometra duge dionice od Hrvatskog Leskovca do Karlovca vrijedan je 2 milijarde i 721 milijun kuna

27.12.2019.
18:36
VOYO logo

Nakon izgradnje autocesta, modernizacije zračnih luka, došlo je vrijeme i za ulaganje u željeznice. U Karlovcu je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnog europskog novca za dionicu pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Desetljeće renesanse za hrvatske željeznice

Ministar prometa pohvalio se da je to drugi po vrijednosti projekt nakon Pelješkog mosta, te najavio desetljeće renesanse za hrvatske željeznice. Vlakom od Karlovca do Zagreba putuju gotovo sat vremena. Uz bolju prugu mogli bi dvostruko brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadajmo se da će biti bolje jer od Ljubljane do Zagreba stignem brzo, a onda od Zagreba do Karlovca traje skoro isto vremenski kao od Ljubljane do Zagreba, nadam se da će biti bolje'', komentirala je ŽeljkaMiškerić iz Karlovca.

A putovanje bi se moglo ubrzati za četiri godine, toliko bi trebala trajati rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kažu da će vlakovi moći ići 160 km /h. To bi bilo savršeno recimo vani je normalno da ljudi putuju vlakovima i to im je jedno od osnovnih prijevoznih sredstava  jer imaš i doručak i brzo dođeš, a ja kad idem iz Karlovca za Šibenik moram cijelu noć putovat'', rekla je Šibenčanka Ivana Jurković.

Početak gradnje pruge prema Rijeci

Projekt rekonstrukcije 44 kilometra duge dionice od Hrvatskog Leskovca do Karlovca vrijedan je 2 milijarde i 721 milijun kuna, 85 posto financirat će se novcem iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na dionici ćemo izgraditi sedam podvožnjaka i nadvožnjaka, modernizirat ćemo cestovno-željezničke prelaze'', kazao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

No, neće samo Karlovčanima skratiti putovanje, jer rekonstrukcija je i početak gradnje nizinske pruge prema Rijeci, što će olakšati prijevoz tereta iz Luke Rijeka prema kontinentalnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Definitivno Rijeku trebalo vratiti po broju tereta na ono što mi želimo da bude jedna od najvažnijih i najvećih luka sjevernog Jadrana, a ova željeznica joj definitivno to i omogućuje'', izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Uz prugu, obnovit će se i derutna zgrada karlovačkog kolodvora, spomenika kulture s početka 20. stoljeća, baš kao kolodvori i stajališta u drugim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo