Deseci tisuća vjernika na marijanskim svetištima

Blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu.

15.8.2012.
13:00
VOYO logo

Tisuće hodočasnika očekuju se u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Središnje misno slavlje u 11 sati tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo posebno se slavi u Sinju, najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske. Nakon procesije u kojoj se ulicama grada nosi slika Gospe okrunjene zlatnom krunom, svečanu svetu misu predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, jednom od najstarijih i najposjećenijih marijanskih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije, blagdan se slavi još od 1704. godine. Svetu misu u 10 sati predvodit će nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnome marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Slavlje počinje svečanom procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske provostolnice sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana gdje će se u 19 sati na otvorenom bogoslužnom prostoru uz svetište služiti svečana misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u preostalih 1160 hrvatskih marijanskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika. Mnogobrojni štovatelji Majke Božje i ove su godine sudjelovali u višednevnim duhovnim pripravama i cjelonoćnom bdijenju uoči blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo