upozorenje liječnika / Deseci pacijenata već zaprimljeno: izbjegavajte Sljeme, vlada mišja groznica

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Preporučuju izbjegavati Sljeme neko vrijeme zbog opasnosti od zaraze hemoragijskom groznicom s bubrežnim sindromom

9.4.2017.
17:29
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ovaj vikend idealno je vrijeme za uživanje u prirodi, no iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević su, kako doznaje Večernji list, zaprimili desetke pacijenata sa sumnjom na mišju groznicu. 

"Svakako preporučamo izbjegavati Sljeme neko vrijeme zbog opasnosti od zaraze hemoragijskom groznicom s bubrežnim sindromom, poznatijom kao 'mišja groznica'. Pacijenti koji su boravili u prirodi došli su na Hitan prijem s visokom temperaturom i odmah su upućeni na vađenje krvi sa sumnjom na mišju groznicu", upozorili su liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina bolesnika zarazila se na Medvednici ili širem okruženju Medvednice, a postoji mogućnost kako se nekoliko slučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada.

Bolest počinje febrilnom fazom, koja obično traje do tjedan dana, a karakterizira je iznimno visoka temperatura sa zimicama i tresavicama, praćena prolaznim smetnjama vida i crvenjenjem kože. Hipotenzivna faza u prosjeku traje jedan do dva dana, prilikom čega se vidi znatan pad krvnog tlaka i znakovi zatajivanja bubrega. Početkom drugog tjedna bolesti nastupa oligurijska faza obilježena krvarenjem i jakim bolima u čitavom tijelu, kao i normalizacijom tjelesne temperature, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo