DEMANTIRALI MILIJANA BRKIĆA: / Ratni put HOS-a nije bez mrlja, njihovi pripadnici osuđeni su za niz zločina

Image
Foto: PIXSELL

Faktograf.

30.8.2017.
17:44
PIXSELL
VOYO logo

Brkić je u izjavi Večernjem listu, osvrćući se na iznova rasplamsale rasprave o spomen-ploči poginulim pripadnicma HOS-a u Jasenovcu na kojoj je u grbu HOS-a ugraviran i ustaški pozdrav 'Za dom spremni', kazao: "Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, a ne na silu i činjenica je da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje."

Image
BRKIĆ KOMENTIRAO NAVODNI UDAR DESNICE NA PREMIJERA PLENKOVIĆA: /

'Svi Hrvati i Hrvatice znaju koga kritiziram'

Image
BRKIĆ KOMENTIRAO NAVODNI UDAR DESNICE NA PREMIJERA PLENKOVIĆA: /

'Svi Hrvati i Hrvatice znaju koga kritiziram'

HOS-ovci osuđeni za ubojstvo obitelji Olujić

Faktograf.hr piše, pak, da se u svome tekstu ne bave "nespornom činjenicom da je na ploči koja je u spomen 11 poginulih i nestalih boraca HOS-a postavljena u Jasenovcu ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata" već ističu da je potpuno netočan podatak, koji je iznio Brkić, da u ratnom putu HOS-a nema ni najmanje mrlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije se navodi ubojstvo obitelji Olujić u Cerni kraj Županje. "Zbog tog zločina nad civilnim stanovništvom Županijski sud u Vukovaru osudio je 2008. godine Tomislava Madija na 20 godina zatvora, Marija Jurića na 12 godina zatvora, Zorana Poštića na osam godina, Davora Lazića na sedam godina, a Miju Starčevića na 10 godina zatvora. Odlukom Vrhovnog suda iz 2009. godine Juriću i Laziću kazna je potvrđena, a ostalima je smanjena – Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora", piše Faktograf.hr.

U postupku je - stoji dalje u tekstu - utvrđeno da je Madi kao zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u stožeru u Komletincima naložio pripadnicima satnije Juriću, pripadniku 131. brigade HV-a te Poštiću, Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom "Bosanac" da pobiju članove te obitelji, iz kuće uzmu vrijedne stvari, a kuću miniraju. Starčević ih je tamo odvezao i pokazao im kuću. Jurić i Bosanac hicima iz vatrenog oružja ubili su Radomira i Anicu Olujić te izrešetali njihovu djecu – petnaestogodišnju Milenu i dvanaestogodišnjeg Marka. Za to vrijeme su Lazić i Poštić iz kuće pokupili dragocjenosti i novce, a potom kuću neuspješno pokušali minirati. Novac i stvari predali su prvookrivljenom Madiju. Istraga o tom zločinu pokrenuta je tek 2005. godine i to nakon što je spomenut u HRT-ovoj emisiji Latinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zločine u Dretelju suđeno im i u Švedskoj i Norveškoj

HOS-u se na teret stavljaju i zločini počinjeni u BiH. "Zbog zlostavljanja srpskih civila u Dretelju Sud BiH 2015. godine proglasio je krivim četvero bivših pripadnika HOS-a. Ivan Zelenika osuđen je na šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, Marina Grubišić-Fejzić na pet, a Edib Buljubašić na šest godina zatvora. Prošle godine pri Sudu BiH podignuta je još jedna optužnica protiv pripadnika HOS-a radi zločina u Dretelju", piše Faktograf.hr.

Prije presude u BiH, pripadnicima HOS-a se zbog zločina u logoru Dretelj sudilo u Švedskoj i Norveškoj. Bivšeg čuvara u Dretelju, Ahmeta Makitana, koji je od 2001. živio u Švedskoj, tamošnji sud osudio je 2011. na pet godina zatvora zbgo mučenja zarobljenika. Iste godine, Vrhovni sud Norveške je zbog zatvaranja trinaest osoba u Dretelju osudio bivšeg pripadnika HOS-a Mirsada Repka na osam godina zatvora. U obje spomenute zemlje bila su to prva suđenja za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo