Dečak po nalogu Sanadera ruši Fond branitelja?

Najavu Đure Dečaka da će pozvati članove Fonda hrvatskih branitelja da pređu u novi fond, u vrhu Fonda nisu dočekali s oduševljenjem.

5.1.2010.
11:53
VOYO logo

Najava generala Đure Dečaka, nezadovoljnog radom Fonda hrvatskih branitelja, da će pozvati oko 300.000 članova koje okuplja Koordinacija braniteljskih udruga da udjele prenesu u novi fond, neugodno je odjeknula u vrhu Fonda.

S obzirom na situaciju u sjedištu HDZ-a, u FHB-u sumnjaju da timing nije slučajan, nego da se radi o drugoj fronti u pokušaju destabilizacije premijerke Kosor, inače predsjednice Upravnog odbora FHB-a, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Dečak nezadovoljstvo Fondom iskazivao mjesecima, njegov istup dan nakon objave bivšeg premijera Sanadera da se vraća u aktivnu politiku tumači se kao planiran.

"Pitanje jest je li to koordiniran napad na premijerku Kosor jer izlazak 300.000 članova de facto znači gašenje Fonda hrvatskih branitelja", kazao je Poslovnom dnevniku izvor blizak vrhu FHB-a, koji je tražio da ne bude imenovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Upravnog odbora Petar Lovrić, pak, kaže: "Iako svatko ima pravo pozvati građane da ulažu u neki fond, mislim da je nekorektno od Dečaka da pokušava rušiti FHB. No, opasnosti za Fond nema, to smo dokazali dobrim poslovanjem i ne vjerujem da će ovo uzdrmati FHB."

Na pitanje radi li se o napadu na premijerku ili je Dečakov istup slučajnost, Lovrić kaže: "Možda sam naivan, ali mislim da nije napad. Dečak je nezadovoljan već mjesecima i ranije je imao dosta špekulativne ideje o FHB-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dečak je za Poslovni dnevnik pojasnio razloge svojeg nezadovoljstva riječima da je društvom za upravljanje FHB-om, odnosno Erste investom, "više nego zadovoljan".

"No, Fond hrvatskih branitelja sveo se na socijalnu pomoć braniteljima i stipendiranje djece. To je fantastično, ali od takve politike nemaju koristi njegovi udjelničari", kazao je Dečak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da Fond treba proširiti svoju politiku ulaganja, da se omoguće ulaganja i u nekretnine kako bi se imovina članovima multiplicirala.

Pravni okvir Fonda trebao bi se izmijeniti u smjeru da se udjeli u FHB-u mogu prodavati, što trenutačno nije slučaj, da se branitelje zaštiti od 'torbarenja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne promijeni li se pravni okvir, bivši član Upravnog odbora koji je ostavku podnio prije dva mjeseca, najavio je da će pozvati oko 300.000 branitelja koji su članovi Koordinacije braniteljskih udruga kojoj je on na čelu da izađu iz FHB-a.

Uspije li homogenizacija braniteljske populacije, izlazak tolikog broja udjelničara značio bi gašenje FHB-a, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001040650006 arti-201001040064006 arti-201001040655006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo