OBITELJ DOBILA ODGOVORE / Davor je nasilno odveden iz Vukovara 1991. Njegovi ostaci nađeni su u masovnoj grobnici, konačno je identificiran

Image
Foto: Dubravka Petric, PIXSELL / Ilustracija

Njegovi su posmrtni ostaci pronađeni u veljači ove godine u masovnoj grobnici zajedno s još 10 osoba. Svi su bili identificirani osim njega

6.10.2023.
16:07
Dubravka Petric, PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te je identificirana jedna osoba, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Riječ je o hrvatskom branitelju Davoru Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. godine u Vukovaru, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara, koja je otkrivena je u veljači 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustavnim pretraživanjem lokaliteta koje je trajalo do sredine travnja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba, od kojih je njih deset ranije identificirano, a zaključno s današnjom identifikacijom utvrđen identitet svih žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice.

U svim slučajevima radi se o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija", priopćilo je Ministarstvo branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOD SVINJAREVACA /

FOTO U polju uz cestu blizu Vukovara pronađeni posmrtni ostaci. Slijedi identifikacija

Image
KOD SVINJAREVACA /

FOTO U polju uz cestu blizu Vukovara pronađeni posmrtni ostaci. Slijedi identifikacija

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar mr. sc. Anto Blažanović te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Izražavajući sućut obitelji identificiranog hrvatskoga branitelja, ministar Medved zahvalio im je na strpljenju i suradnji, kao i svim obiteljima koje još uvijek iščekuju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu te je i ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. Od toga najviše osoba, njih 502, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a još uvijek se traga za 374 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U opsadi grada tijekom 87 dana, poginulo je 1624 branitelja i civila. Grad je skoro sravnjen

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo