Datum ćemo ili dobiti ili nećemo

Nema ništa bez Nemačke

18.6.2013.
21:49
VOYO logo

Trenutno se razmatraju dva scenarija u vezi sa odlukom nemačkog parlamenta o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije i EU, javlja Radio Slobodna Evropa, a prenosi Tanjug.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Bundestagu, Radio Slobodna Evropa piše da prema prvom scenariju, poslanici vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), sugerišu kancelarki Angeli Merkel da Evropskom savetu predloži da 28. juna ne dodeli datum Srbiji. Drugi, povoljniji scenario omogućio bi da datum bude određen za početak naredne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom slučaju, da bi Srbiji bio određen datum za početak pregovora s EU, zatražiće se puna implementacija briselskog sporazuma, a o datumu će Evropski savet ponovo odlučivati 15. decembra ove godine.

U perspektivi, navodi Radio Slobodna Evropa, datum može biti dodeljen najranije do kraja 2014. godine, a pitanje da li će se to i kada dogoditi ili će ponovo biti prolongirano, zavisiće od stepena implementacije briselskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i unutar CDU prisutni su glasovi koji se zalažu za ublažavanje politike prema Srbiji. To je drugi scenario za koji, kako se navodi, nema puno vremena, a od napretka koji bi mogao biti ostvaren u dogovorima između Beograda i Prištine narednih dana, zavisiće i mogućnost da datum bude određen za početak naredne godine.

Takav rasplet moguće je očekivati ukoliko Beograd i Priština zaista pre sednice Bundestaga zakazane za 27. jun, ostvare konkretne dogovore o pitanjima koja su trenutno na stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba slučaja, implementacija ostaje uslov svih uslova. Nemačka od takvog stava neće odustati bez obzira da li će neka od drugih članica EU podržati srpske pozicije, navodi RSE.

I kada dobije datum, Srbija neće ići istim putem pridruživanja kao druge države članice, već će se u njenom slučaju insistirati na ispunjavanju političkih kriterijuma vezanih za punu normalizaciju odnosa u regionu, navodi Slobodna Evropa i dodaje da nema jasnog pominjanja priznanja nezavisnosti Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo