'PRVI GLAS' / Danima gori odlagalište u Slavoniji. Zavod: 'Do Vašeg upita nismo primili informaciju...'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije kažu da do našeg upita nisu imali informaciju o požaru na odlagalištu

15.3.2024.
9:04
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Već gotovo deset dana gori otpad na odlagalištu "Baćanska" nedaleko od Davora u Slavoniji. Sve je krenulo još prošloga petka, a nasreću nema žrtava.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije poručuju da ih nitko nije obavijestio o požaru. Ravnatelj izv. prof. prim. dr. sc. Ante Cvitković poručuje da podaci o mjerenju kvalitete zraka nisu reprezentativni za Davor s obzirom na udaljenost mjernih postaja - nisu reprezentativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nije do Vašeg upita ni od koga primio informaciju o požaru na odlagalištu otpada kod Davora. Kad je riječ o mjerenju kvalitete zraka dvije mjerne postaje se nalaze u Slavonskom Brodu (udaljenost od Davora zračnom linijom je cca 40 km) i u ingerenciji su Državnog hidrometeorološkog zavoda. S obzirom na udaljenost tih mjernih postaja od Davora mišljenja sam da podatci koje oni bilježe nisu reprezentativni za Davor. Prema podatcima dostupnim OVDJE za te dvije mjerne postaje u Slavonskom Brodu nisu zabilježene veće koncentracije polutanata u zadnjih 7 dana u odnosu na 7 dana prije toga."

Image
'NE TREBA PUNO DA BUKNE' /

Već tjedan dana gori odlagalište u Slavoniji - gore plastika i vrećice. Načelnik: 'Malo su to izdramatizirali'

Image
'NE TREBA PUNO DA BUKNE' /

Već tjedan dana gori odlagalište u Slavoniji - gore plastika i vrećice. Načelnik: 'Malo su to izdramatizirali'

Podsjetimo, nije ovo prvi put da gori na ovom odlagalištu. Vatrogasci su se s buktinjom ovdje borili 2020. godine, kao i 2022. "Gori svake godine jedanput-dvaput tako da nam nije to ništa strano", istaknuo je u ranijem razgovoru za Danas.hr zapovjednik DVD-a Orubica Mario Smolić i dodao da je riječ o manjem požaru od prošlogodišnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno je odlagalište podvrgnuto procesu prekapanja radi kontinuiranog hlađenja tijela deponije te je situacija stavljena pod kontrolu. Uzrok požara u ovom trenutku teško je utvrditi te nam još uvijek nije poznato radi li se o ljudskom faktoru ili je došlo do samozapaljenja komunalnog otpada u samom odlagalištu", poručili su za Danas.hr iz tvrtke Komunalac Davor.

Nastavili su s objašnjenjem kako otpad koji je podvrgnut procesu raspadanja kao nusprodukt generira toplinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se određena količina topline akumulira unutar slojeva otpada u kombinaciji s prisutnim materijalima poput papira, plastike ili organskog otpada može doći do spontanog sagorijevanja. Isto tako, neki materijali prilikom razgradnje proizvode plinove kao što su etan i amonijak koji su zapaljivi. Akumulacijom tih plinova unutar slojeva otpada uz određene temperaturne i atmosferske uvjete može doći do eksplozije odnosno požara", zaključili su u odgovoru koji potpisuje direktor Mario Čičak.

POGLEDAJTE VIDEO: Požar trajekta u Biogradu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo