'DANAŠNJI BROJ NIJE REALAN, SUTRA ĆE BITI VIŠE ZARAŽENIH': / Capak upozorava da treba pratiti gay pride i Vinkovačke jeseni

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Hrvatskoj će izolacija od sada trajati 10 dana jer, kako tvrdi Capak, nakon toga osoba više nije zarazna

21.9.2020.
13:27
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Govoreći o novom dokumentu o koronavirusu, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao je za N1 da će izolacija koja je dosad trajala 14 dana, od sada trajati 10 dana. Tvrdi da nakon desetog dana izolacije osoba više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

Kriteriji za testiranje se bitno ne mijenjaju, osim što će učenici i studenti u domovima te one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, biti tretirani kao medicinsko osoblje. "Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: /

Učenica osnovne škole u Međimurju zarazila se na svadbi pa su maske ponovno obvezne

Image
CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: /

Učenica osnovne škole u Međimurju zarazila se na svadbi pa su maske ponovno obvezne

'Plaćamo danak'

Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku jer je manje testiranja.

"Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti", rekao je Capak te dodao da je potkraj kolovoza bio izraženiji veliki broj novooboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji preminu, rekao je Capak.

U Hrvatskoj trenutačno nema značajnijih žarišta, ali Capak upozorava da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo