MINISTAR BEROŠ NA SJEDNICI VLADE: / 'U ovom valu epidemije umrlo je 12 osoba. Bilježimo rast broja zaraženih i zato uvodimo mjere'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Nakon popuštanja mjera rezultati su bili izvrsni, ali onda se situacija pogoršala. Iz tog razloga svakodnevno donosimo selektivne mjere.

16.7.2020.
8:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je 241. sjednica Vlade, predzadnja u ovom sastavu.

"Ovo je naša predzadnja sjednica, zadnju sjednicu imat ćemo još u utorak, da određene odluke koje Vlada do kraja svog mandata treba donijeti, također usvojimo", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković danas nosi Milanoviću 76 potpisa

Najavio je kako će Državno izborno povjerenstvo danas službeno objaviti rezultate parlamentarnih izbora.

"Nakon što DIP to objavi i donese Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, ja ću imati susret s njim i donijeti mu potpise većine novoizabranih zastupnika, njih 76, kako bismo dobili mandat za sastavljanje vlade", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će se konstituirajuća sjednica novog, 10. saziva Hrvatskog sabora, najvjerojatnije održati sredinom idućeg tjedna.

Beroš: Većina umrlih u ovom valu imala velik komorbiditet

Ministar zdravstva Vili Beroš podnosi izvješće o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Kazao je da je u ovom valu epidemije umrlo 12 osoba te da ih je većina imala veliki komordibitet ili su bili visoke životne dobi. Rekao je i da prologa tjedna nije bilo novih žarišta zaraze. Aktivno su zaražene 1204 osobe, 132 su na na liječenju, a pet ih je na respiratoru. Prosječna dob zaraženih je 47 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja. U Umagu je u Domu za starije više zaposlenika i korisnika pozitivno, a epidemiolozi ispituju situaciju", rekao je Beroš.

Plenković: Držimo se HDD-a!

Nakon popuštanja mjera, dodao je, rezultati su bili izvrsni, ali proteklih dana situacija se pogoršala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz tog razloga svakodnevno donosimo selektivne mjere. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga molim građane za maksimalno strpljenje i kontinuirano odgovorno ponašanje", kazao je Beroš te poručio građanima kako je vrijeme da se ponovi obrazac samodiscipline s početka epidemije.

"HDD - higijena, dezinfekcija, distanca", nadovezao se premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

16.07.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici Vlada RH je odrzala 241. sjednicu, posljednju redovitu u ovom mandatu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Božinović: Prošloga tjedna 317 kršenja mjera

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, kazao je kako se od jučer mjera obveznog nošenja zaštitnih maski odnosi i na zaposlenike trgovačkih društava u ustanovama koje rade sa strankama te stranke koje im dolaze te na zaposlene u uslužnim djelatnostima. Iznio je podatak da su prošloga tjedna lokalni stožeri civilne zaštite proveli 9.757 nadzora te utvrdili 317 nepravilnosti. Kazao je i da u Hrvatskoj trenutno boravi 492.000 turista, od čega su 85 posto stranci.

"Možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci, organizatori događaja, u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Ja bih se također pridružio apelu na odgovorno ponašanje i svijest građana jer, naravno, nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već normalno funkcionirati i osigurati i da funkcionira gospodarstvo, život uopće te da bude siguran boravak i domaćim i stranim turistima", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ide u Bruxelles na važan sastanak

Na samom početku, premijer Andrej Plenković rekao je da danas popodne ide u Bruxelles gdje se sutra održava sjednica Vijeća EU, prvi fizički sastanak nakon pet mjeseci. Susrest će se, kaže, i s predsjednicom Europske komisije.

"Idemo tamo da ostvarimo što bolje interese Hrvatske", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tema sastanka, rekao je Plenković, bit će novi višegodišnji financijski okvir, među ostalim i pregovori o sredstvima koje Hrvatska treba dobiti u idućih 4 odnosno 7 godina.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo