DANAS SLUŽBENA KOMEMORACIJA U JASENOVCU: / U koloni sjećanja premijer Orešković i potpredsjednici Vlade Karamarko i Petrov

Image

U spomen na 71. obljetnicu proboja jasenovačkih logoraša, u spomen-području Jasenovcu, kod spomenika Cvijet, održat će se službena komemoracija u počast svim žrtvama koncentracijskog logora.

22.4.2016.
8:41
VOYO logo

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istoga dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJMANJE 3 KOMEMORACIJE U JASENOVCU: /

'Vlast ne reagira na fašističke incidente'

Image
NAJMANJE 3 KOMEMORACIJE U JASENOVCU: /

'Vlast ne reagira na fašističke incidente'

Orešković, Karamarko i Petrov zajedno u Jasenovcu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovat će na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac s početkom u 11 sati, ispred spomenika Bogdana Bogdanovića „Cvijet“. Komemoraciji će nazočiti i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Dolazak predsjednika Vlade ispred Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac predviđen je u 10.30 sati, odakle će prema spomeniku „Cvijet“ krenuti u koloni sjećanja u 10.40 sati, izvijestili su iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora

Za razliku od ranijih godina, na komemoraciji, prema želji preživjelih logoraša, neće biti govora državnih dužnosnika.

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsjednik Željko Reiner, a u izaslanstvu su i saborski potpredsjednici Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni drugi zastupnici, među njima i zastupnici manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi. Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će Branko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri komemoracije u Jasenovcu

Počast žrtvama odat će i izaslanstvo HAZU-a u kojem su akademici Stjepan Gamulin i Ivica Kostović te izaslanstvo Matice hrvatske na čelu s predsjednikom Stjepanom Damjanovićem. Izaslanstvo HSS-a predvodi predsjednik stranke Krešo Beljak, a u njemu će biti i praunuka i praunuk Mihovila Pavleka Miškine, HSS-ovca kojega su ustaše odvele u Jasenovac, a tamo je najvjerojatnije i ubijen 1942. godine (ili u Staroj Gradišci).

Komemoraciji će nazočiti i predstavnici Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor te predstavnici vijeća romske i bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli petak održana je komemoracija jasenovačkim žrtvama u organizaciji Koordinacije židovskih općina, a u nedjelju će biti komemoracija u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo