U 13 GRADOVA / Danas prosvjedi žena diljem Hrvatske: 'Sigurnost žena je odgovornost države'

Image
Foto: Facebook

'Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja', poručuju u priopćenju Ženske mreže Hrvatske, koja okuplja više hrvatskih udruga i inicijativa koje se bore za ženska prava

21.8.2023.
10:44
Facebook
VOYO logo

Ženske organizacije i inicijative organiziraju danas javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države" u 13 gradova u Hrvatskoj kao reakciju na stravičan zločin u Bosni i Hercegovini.

"Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja", poručuju u priopćenju Ženske mreže Hrvatske, koja okuplja više hrvatskih udruga i inicijativa koje se bore za ženska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputile su i niz zahtjeva:

Da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih tješenja za reguliranje femicida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu.

Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović brutalno je ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i to prenosio na Instagramu nakon čega je ubio još dvoje, a ranio troje ljudi. Kada ga je policija opkolila, presudio je i sam sebi.

Iako je prijavljen za nasije u obitelji, Nizama Hećimović nije dobila pomoć institucija što je pokrenulo prosvjede u BiH, a sada i javne akcije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u BiH nakon pogreba okrutno ubijene Nizame: Je li netko iz policije odao lokaciju ubijene žene?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo