DANAS NEĆE GLASOVATI O NOVOM MINISTRU UPRAVE: / Možda idući tjedan jer se čeka rekonstrukcija Vlade: Tko će još odletjeti?

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL
12.7.2019.
7:59
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Iako se očekivalo, Hrvatski sabor u petak ipak neće glasovati o novom ministru uprave, a prije ljetne stanke glasovat će o nizu zakona koje je raspravio proteklih dana te kadrovskim rješenjima. Premijer Andrej Plenković u četvrtak kasno poslijepodne najavio je da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku, ali da se o njemu u petak neće glasovati u Saboru.

"Predstavljam ga sada javnosti, a on će tek ići na saslušanja na saborske odbore, sutra neće sutra biti glasovanje o njemu. Mi ćemo u sljedećim danima obavljati konzultacije i vezano uz neka druga mjesta u Vladi, izglasavanja povjerenja i njemu te drugima. Kada procijenimo da je pravi trenutak, predložit ćemo Hrvatskom saboru", rekao je Plenković ispred Banskih dvora. Nakon niza afera sa nekretninama, bivši ministar uprave Lovro Kuščević dao je ostavku na ministarsko i mjesto političkog tajnika HDZ-a i vraća se u zastupničke redove HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak u 8.30 sati održava se sjednica Kluba HDZ-a. Plenković će tamo predstaviti novog ministra. Ne održava se niti Odbor za Ustav koji bi kao matični trebao o njemu raspravljati, a to znači da niti nema glasovanja. O Malenici bi se trebalo glasovati zajedno s drugim ministrima nakon rekonstrukcije Vlade, i to na izvanrednoj saborskoj sjednici. Također neslužbeno, ta bi se sjednica mogla održati idućega tjedna, javlja N1.

Image
PLENKOVIĆ PREDLOŽIO NOVOG MINISTRA UPRAVE: /

'Mlad čovjek, odličan izbor i osvježenje'

Image
PLENKOVIĆ PREDLOŽIO NOVOG MINISTRA UPRAVE: /

'Mlad čovjek, odličan izbor i osvježenje'

Brojni zakoni na glasovanju u Saboru

Sabor bi u petak trebao odlučiti kakve će u konačnici biti kazne za najteže prometne prekršitelje, odnosno izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zastupnici, naime, ne spore Vladinu nakanu da poveća kazne za najteže prometne prekršaje i recidiviste, ali drže da su za neke prekršaje, poput korištenja mobitela u vožnji, prestroge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopunit će Zakon o kreditnim institucijama kojima se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj.

Vladu će pozvati da provjeri broj i vjerodostojnost biračkih potpisa za sindikalnu referendumsku inicijativu "67 je previše" koja ih je prikupila gotovo 750 tisuća i da ga izvijesti o provedenoj provjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će odlučivati o sudjelovanju hrvatskih Oružanih snaga u operacijama potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju, te NATO misiji u Iraku, kao i u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve".

Donijet će i nekoliko kadrovskih odluka, među njima i onu o povratku Kuščevića u zastupničke klupe, o imenovanju Bojana Frasa i Michaela Faulenda viceguvernerima Hrvatske narodne banke, a Nediljke Rogošić zamjenicom glavnog državnog revizora. Maju Kuhar trebao bi imenovati predsjednicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Nelicu Vidić zamjenicom predsjednice, a Alice Brandt, Zvonimira Jukića i Danijelu Antolković članovima te komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike