Djeca očistila čizme / Danas je Sveti Nikola! Vjernice upozorile na nasilja nad ženama od kojeg je svetac štitio

Danas je jedan od zasigurno najomiljenijih dječjih blagdana, sveti Nikola

6.12.2019.
20:55
VOYO logo

Blagdan je Svetog Nikole kojem se vjerojatno najviše vesele djeca i mladi. Mnogi su cipele i čizme dobro očistili. One koji su tijekom godine bili dobri, u njima su dočekali darovi, a druge tek - šiba.

U čizmicama slatko iznenađenje

Na Dan zaštitnika djece, pomoraca, ribara, ali i farmaceuta i pekara, borile su se i žene protiv nasilja. Ozarena lica predškolaraca jer ih je u čizmicama dočekalo slatko iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od Svetog Nikole sam dobila čokoladicu na Djeda Mraza'', rekla je Lena iz Zagreba.

''Dobio sam lizalice i bombone'', kazao je Zagrepčanin Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za one manje dobre - šiba.

''Šibe se prodaju i po 5 komada, po 10, svakakvih ima. Kod nas je cijena 7 kuna'', rekla je prodavačica Ana Pekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo je vrijeme blagdanskog darivanja, pa su tako policajci i Sveti Nikola zajedno iznenadili djecu s posebnim potrebama u Puli.

''Mi volimo goste, volimo poklone i volimo se radovati, pjevat i plesati'', izjavila je Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda u Puli .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup kojeg slavimo živio je u 4. stoljeću u Turskoj, uvijek se borio protiv nepravde. Zaštitnik je pomoraca, djece, ribara, farmaceuta i pekara.

''Najmlađima u društvu stavljen je jedan svetački lik za uzor, da naslijede njegove kreposti, da se pomole dragom Bogu, što će i učiniti'', istaknuo je fra Vladimir Vidović, Caritas župe sv. Antuna Padovanskoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prvi put su se vjernice okupile na Spomendan svetog Nikole kako bi se borile protiv nasilja nad ženama i to u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. 

''Uzeli smo dan svetog Nikole tako malo povezali s legendom o svetom Nikoli koji je dao siromašnom ocu novce po toj legendi kako bi se mogle udati njegove kćeri'', kazala je teologinja Ana Raffai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u ulozi Svetog Nikole već 15 godina je komičar Marko Petar Orešković i gdje god se pojavi veselja ne nedostaje.

''Mislim da je ono najljepše što se može desiti da se za sam Božić i na Svetog Nikolu obitelji okupe oko lijepih trenutaka kad smo svi skupa i kad se svi družimo i kad nam je lijepo'', rekao je komičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je draži?

A djeca ga jedva čekaju i kao Djeda Božićnjaka, no pitanje je tko je draži?

''Sveti Nikola je malo uštogljen i ne pruža toliku prpošnost dok je Djed božićnjak zafrkant, a moj glas ide Djedu Božićnjaku'', izjavio je Marko Petar Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sveti Nikola jer Djed Božićnjak mi je malo nekako kontradiktorno u sebi s jedne strane, Bog, Božić, mali Isus, pa onda Djed, to ne ide zajedno, ne spojivo je u jednoj rečenici'', smatra fra Vidović.

Ako već niste, još stignete čestitati imendan svim Nikolama, Nikolinama, Nikama i Nikicama. Neka je sretan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo