OBLJETNICA ROĐENJA NIKOLE TESLE / Danas je rođendan čovjeka koji je izmislio 20. stoljeće i svijet promatrao drukčijim očima

Jutros su pred njegovim spomenikom u Zagrebu položeni vijenci, a u Beogradu je u zračnoj luci koja nosi njegovo ime otkriven mural s Teslinim likom

10.7.2017.
18:35
VOYO logo

Na današnji dan - prije 161 godinu u Lici se rodio Nikola Tesla - jedan od najvećih znanstvenika i izumitelja ikada. Svojim ga doživljavaju i slave i u Hrvatskoj i u Srbiji. Teslini roditelji bili su Srbi iz Like, a on sam je govorio da se ponosi srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom. Najviše je stvarao u Americi gdje je i umro. Sam u hotelskoj sobi u siječnju 1943.

Kolumbovo jaje ili okretno magnetsko polje najznačajniji je Teslin izum. Obilježio je cijelo prošlo stoljeće, a na temelju njega motori se vrte i danas. U rodnom Smiljanu - slavljenički. Iako ponedjeljkom Memorijalni centar ne radi - danas je otvoren i besplatan za posjetitelje koji od jutra pristižu. Na godinu ih je više od 40 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo ovdje rodnu kuću, gospodarski objekt, multimedijalni centar...dokumentarni film", tvrdi Vesna Bunčić, ravnateljica Memorijalnog Centra. Otvorena je i izložba s torbama među kojima je replika one koju je Tesli majka izradila za školu.

"Radile su je 4 osobe, sama izrada dosta zahtjevna nema materijala kao danas", objašnjava Dragica Rogić, autorica izložbe. Indukcijski motor, izmjenična struja, generator samo su neki od velikih izuma. Tesla je svijet promatrao drukčijim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo