vremena sve manje / Danas istječe rok za spas Salopeka: sat koji je otkucavao preostalo vrijeme uklonjen s interneta

Image
Foto: YouTube screenshot/SITE Intel Group

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, džihadisti IS-a kažu da će pogubiti Tomislava u 17,35 sati. Objavili su i sat koji odbrojava preostalo vrijeme

7.8.2015.
12:00
YouTube screenshot/SITE Intel Group
VOYO logo

Sve je manje vremena preostalo za spas Tomislava Salopeka - Hrvata otetog u Kairu.

Danas istječe rok koji je egipatskoj vlasti dala Islamska država prijeteći da će ga ubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džihadisti su objavili i digitalni sat koji otkucava preostalo vrijeme, a prema tom satu,  rok istječe u 17.35 sati prema hrvatskom vremenu. Sat je u međuvremenu uklonjen s interneta. 

Image
tomislavov otac zlatko /

Potresni vapaj: 'Molim vas, pustite mog sina da se vrati obitelji, otišao je samo kako bi zaradio za kruh'

Image
tomislavov otac zlatko /

Potresni vapaj: 'Molim vas, pustite mog sina da se vrati obitelji, otišao je samo kako bi zaradio za kruh'

Prva potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić sa Salopekovom je suprugom i sestrom otputovala u Kairo tražiti pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema informacija da je diplomatska misija ondje, ili bilo gdje drugdje u svijetu, dovela do ikakvih rezultata, a zbog osjetljivosti situacije iz Ministarstva ne žele u javnost iznositi nikakve detalje.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da će se danas čuti s egipatskim predsjednikom  Abdelom Fattahom el-Sisijem, no da zbog tajnosti ne može više reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu u Salopekovom rodnom Vrpolju svi se nadaju povoljnom ishodu.

"Ipak se nadam svemu najboljem, jer stvarno je čovjek dobar, i roditelji, i sestra i svi. Nemam riječi...", kaže Tomislavova susjeda iz Vrpolja Slavica Bogdanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno, ne samo za njihovu obitelj, njima je najteže, nego i za građane Vrpolja, općinu Vrpolje. Otišao je sa dobrim namjerama, sa svojim znanjem i iskustvom, i dogodilo se to što se dogodilo", kaže načelnica općine Vrpolje Ankica Zmaić.

Tomislavov otac Zlatko Salopek progovorio je za francusku agenciju AFP i zamolio otmičare da oslobode njegovog sina i puste ga da se vrati svojoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je Francuskoj na svemu što je do sada učinila i zamolio ih da surađuju egipatskim vlastima kako bi spasili njegova sina.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Sigurnosni analitičari Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata  te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prva ovakva prijetnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur'anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga", kaže se u priopćenju Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio "poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka" na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo