DAN KOJI ĆE HRVATSKA PAMTITI: / Prije četiri godine Gotovina i Markač oslobođeni su svih optužbi za ratni zločin

Image

Na današnji dan prije četiri godine hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su svih optužbi za ratni zločin te su nakon sedam godina izašli na slobodu iz pritvora u Haagu.

16.11.2016.
9:24
VOYO logo

Hrvatsku je u tom trenutku zahvatila rijetko viđena euforija. Svi mediji su uživo prenosili cjelodnevno slavlje i povratak generala iz Haaga.

Gotovina i Markač su iz pritvora pušteni oko 13.30 sati te su krenuli prema zračnoj luci u Rotterdamu, odakle su poletjeli za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gotovina: Svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti

"Dragi naši generali, hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli", pozdravila ih je kontrola leta.

U zračnoj luci generale su dočekale stotine ljudi, među kojima i tadašnji premijer Zoran Milanović. Iste večeri za generale je organiziran veliki doček na glavnom trgu u Zagrebu, gdje su ih dočekali deseci tisuća građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na 'i' Domovinskom ratu. Treba se okrenuti budućnosti, svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti. Hvala institucijama hrvatske države koje su nas podržale. Zahvalan sam predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane i ministru pravosuđa te preko ministarstva vanjskih poslova veleposlanstvu u Den Haagu. Budućnost je u našim rukama. Hvala vam i sretno", rekao je Gotovina u svom prvom, kasnije često citiranom govoru nakon oslobađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markač se, pak, zahvalio svima koji su bili uz njih kada im je bilo najteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata i da je hrvatska policija časno oslobodila svoju domovinu. Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat u svijetu moći reći 'mi imamo svoju domovinu i oslobodili smo je bez mrlje'. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi koji joj žele dobro. U ratu smo izvojevali prekrasnu pobjedu, pobjedu koja ulazi u svjetske anale. Hrvatska je slobodna. Svima duboko, duboko iz srca hvala. Živjela nam Hrvatska zauvijek", poručio je okupljenima Markač.

Meron: Gotovina je učinio sve kako bi napravio red

A kako je, zapravo, glasila presuda koja je toliko razveselila Hrvatsku? Žalbeno vijeće je u presudi pobilo gotovo sve odluke Raspravnog vijeća i suca Alphonsea Orieja, koji je Antu Gotovinu u travnju 2011. osudio na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali Gotovina i Markač oslobođeni su optužbi za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, razaranje, ubojstvo, nečovječna djela te okrutno postupanje tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995.

Nije utvrđena njihova zapovjedna odgovornost, pa ih ni za to nisu mogli osuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovina je učinio sve kako bi napravio red među podređenima. Nije utvrđeno da je Markač pridonio relevantnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija. Niti je na to mogao utjecati", rekao je Meron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je zamjerki Žalbeno vijeće imalo na dio presude koji generale tereti za prekomjerno granatiranje Gračaca, Knina, Benkovca i Obrovca. Prigovorili su Raspravnom vijeću što je prihvatilo tezu tužiteljstva da svaka granata koja je pala 200 metara od vojnog cilja predstavlja protupravni napad.

"Postojeći dokazi su nedovoljni za tezu o protupravnom granatiranju četiriju gradova. Žalbeno vijeće smatra da Raspravno vijeće nije moglo bez sumnje zaključiti da su napadi bili protupravni", rekao je Meron. Čim su osporili prekomjerno granatiranje, sve ostale točke optužnice počele su padati u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu krivi!'

Kad je Meron rekao kako nije postojao udruženi zločinački pothvat protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. SAO Krajine, koji se pokušavao dokazivati famoznim brijunskim transkriptima, bilo je jasno da će presuda biti povoljna za generale.

"Odlazak civila iz gradova i sela koji bili podvrgnuti legitimnim napadima ne može se smatrati prisilnim raseljavanjem civila", rekao je predsjedavajući Žalbenog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gotovina i Markač su se suzdržavali od emocija sve dok nisu čuli Meronove riječi: “Nisu krivi”. Tek tada su se rukovali sa svojim odvjetnicima i shvatili da će se istog dana vratiti kući...

Svega devet tjedana nakon što je pušten na slobodu Gotovina se okrenuo biznisu, osnovao je svoju vodenu farmu za uzgoj tune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mladen Markač se okrenuo biznisu. On je tehnološki savjetnik u tvrtki IN-Vozila i predsjednik Nadzornog odbora ozaljske tvrtke Flammifer. Markača je 2. svibnja ove godine predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala predsjednikom Vijeća za domovinsku sigurnost.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo