DAN D ZA TODORIĆA: / Pred sudom u Londonu mora dokazati da je žrtva političkog progona inače će ga izručiti

Image
Foto: AFP

Stručnjaci tvrde da si je Todorić "izbjeglištvom" u Londonu kupio vrijeme, ali i otežao situaciju jer će, ako ga Engleska odluči izručiti,

10.4.2018.
7:36
AFP
VOYO logo

Ivica Todorić ponovno je u žiži hrvatske javnosti jer će danas, pred sudom u Londonu, morati uvjeriti suce da je protiv njega u Hrvatskoj pokrenut politički progon i da ovdje ne bi imao pošteno suđenje. Ako suci ne uvaže njegove argumente i žalbu te ga odluče izručiti Hrvatskoj, iz londonske elitne četvrti Kensington mogao bi u istražni zatvor u Remetincu, pišu 24 sata.

Današnja obrana mu je posljednja slamka spasa ako ne želi biti izručen Hrvatskoj gdje su protiv njega otvorene istrage za izvlačenje novca i nanošenje štete Agrokoru u iznosu od 1,4 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TODORIĆ OPET BJEŽAO OD NOVINARA PO LONDONU: /

'Zašto me tako proganjate?'

Ako ga izruče, čeka ga godina i pol u Remetincu

Stručnjaci tvrde da si je Todorić "izbjeglištvom" u Londonu kupio vrijeme, ali i otežao situaciju jer će, ako ga Engleska odluči izručiti, odmah morati u pritvor u Remetinec gdje bi mogao ostati i godinu i pol dana. Da se predao i pristao na ispitivanje u Hrvatskoj, pišu 24 sata, bio bi u pritvoru do tri mjeseca, dok traje ispitivanje 16 svjedoka, a možda čak ni toliko jer su svi suoptuženi već pušteni.

Ročište koje danas počinje u Londonu moglo bi potrajati i sutra, a kakva god bila odluka suda, obje strane imaju pravo na žalbu. Ako sud odluči izručiti Todorića, a kasnije žalbe mu budu odbijene, već do ljeta bi mogao biti u Hrvatskoj. U suprotnom, do daljnjeg ostaje u elitnoj londonskoj četvrti Kensington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

JEDNO OD NAJELITNIJIH NASELJA U LONDONU: Todoriću su susjedi princ William i princeza Kate

Image

JEDNO OD NAJELITNIJIH NASELJA U LONDONU: Todoriću su susjedi princ William i princeza Kate

"Davanje azila zakompliciralo bi izručenje"

"Trebat će imati zaista debele argumente da se protiv njega vodi politički progon u jednoj zemlji EU-a. Međutim, nikad ne možemo predviđati kako će odlučiti sudovi u Britaniji jer je svaki postupak poseban", kazao je za 24 sata odvjetnik Branko Šerić koji smatra da je Todorić trebao u Velikoj Britaniji tražiti azil ako već tvrdi da je žrtva političkog progona u Hrvatskoj.

Davanje azila, naime, bitno bi zakompliciralo mogućnost izručenja. Ako, pak, sud donese odluku o izručenju, Todorić će se naći u teškoj situaciji jer tada postaje bjegunac pred pravosuđem budući da nije pristao na ispitivanje hrvatskih istražitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda se Todorić odluči i složiti s izručenjem. To bi bilo jednako kao da se sam predao. Time bi si popravio položaj jer onda ne bi bilo razloga da mu se produljuje pritvor zbog opasnosti od bijega", objasnio je odvjetnik Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo