Što sad može RH? / Ekonomski stručnjak o prodaji ruskog dijela Fortenove: 'Nije uobičajeno. Ali ne iznenađuje'

Je li Vlada RH morala znati? Što ako su regulatorna tijela čovjeku iz Emirata dala dopuštenje da kupi udio od ruske sankcionirane banke? Što ako nisu?

3.11.2022.
19:36
VOYO logo

O navodnoj kupnji udjela od 43,4 posto Fortenove od ruskog Sberbanka biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uživo se u emisiju RTL-a Danas javio Ilija Radić. Kako je moguće da netko kupi dio najveće hrvatske tvrtke bez znanja i te tvrtke i hrvatske Vlade?

"Meni je osobno to potpuno nevjerojatno, koliko je uopće moguća ova solucija i koliko je legitimna, puno toga će ovisiti o odgovoru nizozemskih regulatornih agencija koje su to čini se sve trebale potvrditi. Jesu li potvrdile, trebalo bi se doznati u narednim danima", kazao je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter o tome je potom razgovarao s ekonomskim analitičarom Hrvojem Japunčićem, koji od samih početaka vrlo pozorno prati situaciju u Agrokoru, odnosno danas u Fortenovi. Prvo, je li mu realno da za to nije znala Vlada RH?

"Takvih transakcija, ne samo u Hrvatskoj, nego u međunarodnim razmjerima, kada imamo promjenu vlasnika ili suvlasnika da menadžment o tome ne zna, odnosno u ovom slučaju da ne zna Vlada, nije uobičajena, ali postoje takve situacije", kazao je Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije uobičajeno, ali takve situacije postoje i s vremena na vrijeme se pojavljuju, pogotovo ako imate takvu situaciju da međuvlasnički odnosi nisu toliko dobro, da postoje takvi okviri koji utječu na jednog suvlasnika, sad u smislu ovih sankcija", kazao je dalje i dodao:

"Za mene to sve skupa nije veliko iznenađenje jer sedmi paket (sankcija EU-a Rusiji, op.a.) stupio je na snagu 21. srpnja, 31. listopada već tada je definiran kao datum nakon kojega će biti puno, puno teže donositi i operativne i strateške odluke, tako da namjera prodaje suvlasništva nije od jučer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su sad opcije pred Republikom Hrvatskom? Što ako je ova prodaja legitimna, ako Nizozemci potvrde prodaju?

"Osobno mislim da je novi investitor napravio prijavu i dobio suglasnost od relevantnih nizozemskih nadležnih tijela. Zapravo je dobro za kompaniju da dobiva vlasnika koji može aktivno sudjelovati, koji ima financijskih, a vjerujem i poslovnih kapaciteta... U tom smislu ja vidim pozitivne sekvence ukoliko se stvarno ustanovi i dobijemo potvrde da je dobivena suglasnost", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, što ako je obrnuto? Što ako Nizozemci kažu da to nije u redu? Može li se u tom slučaju ova transakcija poništiti?

"Ako pravna tijela, sud, zbog ovog ili onog razloga odluče, svaka se transakcija može poništiti. Ako budemo svjedoci takve situacije, osobno vjerujem da će biti teže u operativnom poslovanju u sljedećim mjesecima. Jer, sankcijski segment je sada šest mjeseci", kazao je, spomenuo nužnost refinanciranja i ustvrdio: "Sad će biti više napetosti u međuvlasničkim odnosima unutar same kompanije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje nagađanja da se iza Arapa krije neki hrvatski igrač. Koliko je to moguće provjeriti?

"Osobno mislim da ne. Proteklih mjeseci smo bili svjedoci toga da i sa strane menadžmenta i sa strane Sberbanke, da se tražio novi kupac. Tako da mislim da je ovo, tako da kažem, jednokratna transakcija", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić je dodao i to da je danas kontaktirao i sindikate koji djeluju pri Fortenovi, ali oni o ovome nisu imali što za reći. Kazali su da su i oni prilično zbunjeni, radnici ne znaju što se događa. I oni sutra dolaze po odgovore u upravu Fortenove.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo