Svjedočimo kritikama / Damira Gregoret analizirala odnos predsjednice i premijera: 'Ona želi drugi mandat, ali...'

Desnica se već otela kontroli te su i prije objave kandidature najavili uskraćivanje potpore predsjednici

11.6.2019.
20:00
VOYO logo

Reporterka RTL-a Damira Gregoret, analizirala je odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji su cijeli zajednički mandat igrali toplo-hladno. 

"Da, to realno i nije tako čudno. Znamo da je Grabar-Kitarović bila kandidat HDZ-a dok je na njegovom čelu bio Tomislav Karamarko. Milijan Brkić odradio joj je teren, on je tada bio glavni tajnik te stranke i znamo koliko je to važno. Sam Plenković koji je spustio Brkiću zbog neangažmana u ovoj kampanji za EU izbore", kazala je Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je istaknula da kad govorimo o kritikama, da smo im svjedočili nebrojeno puta. 

"Savjetnici predsjednice koji su promijenjeni krajem prošle godine, jesu se do neke mjere pokušali približiti Plenkoviću, jer to treba i jednoj i drugoj strani. Zašto to kažem? Zbog toga što ako ona želi drugi mandat, treba joj stranačka infrastruktura s jedne strane, a s druge, Plenković si ne može dopustiti poraz na predsjedničkim izborima i do sada je Kolinda Grabar-Kitarović najbolje kotirala. Međutim, ono što se sad može vidjeti jest da se ta potpora topi, odnosno, trend rasta nije više prisutan. I to se onda može vidjeti i na samom Plenkoviću i njegovim nervoznim odgovorima", rekla je Damira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desnica uskratila potporu predsjednici

No, desnica se već otela kontroli te su i prije objave kandidature najavili uskraćivanje potpore predsjednici. Damira je pokušala odgovoriti na pitanje što je s HDZ-om.

"Na pitanje što je s HDZ-om, odnosno kad će imati sjednicu Predsjedništva, nismo dobili odgovor. Međutim, danas je Plenković otišao u Španjolsku, tamo je skup EPP-a. Pitanje i kad će se upoće i stići okupiti. No, Plenkovićeva nervoza reultat je još jedne stvari koja nije zanemariva. To je činjenica da su Davor Ivo Stier i Miro Kovač javno i jasno pokazali ambiciju da zauzmu njegovu poziciju, s tim da je Stier vrlo jasno 'poslao' Plenkovića u Europu", rekla je Damira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je Stier hvalio Plenkovića, ali u smislu da je puno bolje za njega, a onda i za Hrvatsku, da on dobije nekakvu istaknutiju poziciju u Europskoj uniji.

Idući tjedan 30. obljetnica osnutka HDZ-a

"On jest, znamo, pregovarač, a to je važna funkcija. Sigurno, ako je pregovarač za ostale, može i sebi omogućiti poziciju, no, ne čini mi se da igra na tu kartu. Puno toga ovisi o tome kako će se dalje stvari odvijati. Međutim, njemu je izrazito važno predsjedanje Europskom unijom, što znamo, čeka nas početkom godine, tako da mi se čini da će čekati do tad", kazala je Damira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da će prije toga, kad govorimo o nekoj bližoj budućnosti, biti zanimljivo vidjeti idući tjedan, kada se održava 30. obljetnica osnutka HDZ-a i to u Lisinskom.

"Samo mali podsjetnik, da u tom istom Lisinskom Plenković je rekao da stranka ne može biti talac jedne osobe, a ostalo je povijest. Tako da će znakovito biti vidjeti reakcije i one koji će tamo biti", rekla je Damira Gregoret u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo