O ODLUCI USTAVNOG SUDA / Damir Boras: 'Odluka Ustavnog suda potvrđuje da radimo zakonito i po ustavnosti'

Prof.dr.sc Miloš Judaš smatra da je najvažnije od svega da se nije postupalo u skladu s propisanim postupkom

28.4.2017.
11:34
VOYO logo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras održao je konferenciju u povodu odluke Ustavnog suda  od 25. travnja 2017., kojom je, u postupku za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, na prijedlog Sveučilišta u Zagrebu, ukinuta osporavana odredba Etičkoga kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

"Ova odluka Ustavnog suda potvrđuje da mi radimo zakonito i po ustavnosti. To dokazuju i postupci i presude na Županijskom i Upravnom sudu, te Ustavnom sudu gdje se vodi ili se vodilo 10 postupaka. Rektorski zbor treba riješiti problem krnjeg etičkog odbora koji nema legitimaciju dalje djelovati. Cilj rektorata nije ukinuti odbor, dapače, odbor treba davati smjernice i načela, ali djelovati samo predlagateljski, a ne donositi pravorijeke, jer time ruši autonomiju sveučilista", izjavio je Damir Boras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof.dr.sc Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju objasnio je postupak utvrđivanja neetičnosti znanstvenih radova. Tako je na primjeru Barišića objasnio da se postupa u tri koraka, ali smatra da je najvažnije od svega da se nije postupalo u skladu s propisanim postupkom u smislu da se javno izdalo o kome i o čemu je riječ.

"To se radi diskretno, štićeno i tek po odluci se objavljuje. Tu je grešku napravio i saborski odbor koji je javno potvrdio prijavu za Barišića, a i Đikić koji je svjestan postupka proglasio je krivca bez presude, i stalno se javno očitovao, usprkos propisanom postupku koji nalaže šticenje prijavljene osobe i postupka. Odluka o Barišiću nije naša tema, ima nadležnih koji se time bave, ali nikako se ne smije javno", rekao je Judaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo