Dalmaciji prijeti najezda gusjenica

6.6.2011.
11:24
VOYO logo

Naime, na području Tomislavgrada, razmnožile su se smeđe borove ose pilarice, odnosno gusjenice koje su već uništile 50 tisuća stabala.

"To je za nas ekološka katastrofa. U opasnosti je 200 tisuća sadnica. Ako spasimo trećinu od toga, držimo da smo uspjeli. Ovako nešto događa se jednom u 30 godina", kazao je za Slobodnu Dalmaciju inženjer Nedo Pokrajčić, pomoćnik upravitelja Šumarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gusjenice žderu dva mjeseca

Goran Jelić, dipl. ing. šum. u splitskom Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, smatra da je riječ o smeđoj borovoj osi pilarici, latinskog imena Neodiprion sertifer, kod koje se tijekom svibnja izlegu gusjenice koje žderu prošlogodišnje iglice mladih borova.

I Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta smatra da je riječ o navedenoj vrsti, te napominje da te gusjenice mogu napraviti velike štete, naročito na kulturama bora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradacije takvog opsega su rijetke i definitivno ih se može povezati s izmijenjenim uvjetima klime. Hoće li se ti štetnici pojaviti u Dalmaciji, višeslojno je pitanje. Sugerira se da je ekstremni napad u Tomislavgradu zapravo žarište, odnosno izvor zaraze za Dalmaciju. Teoretski je moguće iako za konkretan slučaj ne postoji znanstveno uporište", smatra Pernek.

U Hrvatskoj prskanje iz aviona, u BiH - ručno

No, Pernek napominje i da prirodni neprijatelji (parazitoidi, patogeni i sl.) u pravilu reguliraju zarazu kod gradacija, pa se samim time vjerojatnost prijelaza štetnih gusjenica u Dalmaciju smanjuje se na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u Dalmaciji se protiv gusjenica bori prskanjem iz aviona, dok se djelatnici Šumarije Tomislavgrad bore - ručnim prskanjem.

Vezani članci:

arti-201006180713006 arti-201006050221006 arti-201007070013006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo