DALMACIJA JE UTVRDA HDZ-A: / Nemaju konkurenciju, ali ako se pogleda kako stoje na nacionalnoj razini - Plenković bi se trebao zabrinuti

Image
Foto: Pixsell

Na nacionalnoj razini razlika između HDZ-a i SDP-a nije velika, tek 2.5 posto, no u Dalmaciji je razlika drastična

13.9.2019.
21:54
Pixsell
VOYO logo

Rezultati CRO Demoskop agencije Promocija Plus provedeno za RTL početkom ovog mjeseca pokazali su kako HDZ u Dalmaciji uživa potporu od 34.6 posto, dok ga slijedi SDP s nešto manje od 20 posto potpore birača.

Na razini države HDZ vodi s 27 posto potpore, a iza njega je SDP s 24.4 posto. Prema posljednjem istraživanju izborni prag bi prešle još samo Nezavisna lista Mislava Kolakušića s 5.9 poto i Most s pet posto potpore. Slijede HSS (3.3 posto), NHR (2.6 posto), HNS (1.9 posto), Živi zid i stranka Milana Bandića s 1.9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastična razlika u Dalmaciji

Dakle, na nacionalnoj razini razlika između HDZ-a i SDP-a nije velika, tek 2.5 posto, no u Dalmaciji je razlika drastična - gotovo 15 posto. Uspoređujući ostale regije vidi se kako je HDZ jači jedino u Slavoniji gdje u rujnu imaju potporu od 37.8 posto birača.

Najveća oporbena stranka u Dalmaciji ima loš rezultat, potporu im daje tek 19.2 posto birača, što i više od pet postotnih poena manje od nacionalne potpore gdje imaju 24.4 posto. SDP lošije stoji jedino u Slavoniji gdje ima 16.3 posto potpore birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most na nacionalnoj razini jedva prelazi prag

Most Bože Petrova u Dalmaciji ima 9.2 posto potpore, i ujedno im je tamo potpora birača najveća. Na nacionalnoj razini Most ima tek pet posto, a izborni prag osim u Dalmaciji prelaze samo u Slavoniji gdje, po ovom istraživanju, mogu računati na potporu od 6.4 posto.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića u Dalmaciji je četvrta po potpori birača - 6.9 posto. Na nacionalnoj razini, prema sadašnjem stanju, ne prelaze izborni prag, dok u Slavoniji ima potporu od 10.5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji HNS bilježi 3.1 posto (na nacionalnoj razini 1.9 posto), a slijedi ga NHR s 2.3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo