DRŽAVA VS. TODORIĆ / 'Tužiteljstvo je doživjelo fijasko, što se očekivalo još otkad je Net.hr objavio nešto o čemu se pravnici nisu usudili govoriti'

Dalija Orešković u Net.hr-ovu je studiju govorila o povlačenju optužnice u slučaju Ivice Todorića

9.12.2021.
10:21
VOYO logo

Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković gostovala je u studiju Net.hr-a, gdje se između ostalog osvrnula na optužnicu protiv Ivice Todorića te otkrića novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir o tome kako je DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog. DORH je optužnicu povukao uz kratko obrazloženje kako su to napravili "radi boljeg razjašnjenja stvari".

Orešković kaže kako je to fijasko tužiteljstva. "S time da se to moglo očekivati još prije godinu i pol dana, kada su Net.hr i Đurđica Klancir primijetili nešto o čemu se tada nije usudila govoriti pravna struka", kaže Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paravan za rad Vlade

"To vještačenje koje je obavila tvrtka KPMG je od samog početka bilo problematično i sporno. Ono je preplaćeno osam i pol milijuna kuna. Problem je u tome što je ta ista tvrtka radila čitav niz godina za Agrokor u vrijeme Ivice Todorića, a istovremeno je radila za novu upravu Agrokora i svoje je usluge, dakle u istom razdoblju u kojem je obavila vještačenje za potrebe USKOK-a i DORH-a, od nove uprave Agrokora naplatila nekakvih 116 milijuna kuna.

Takvo vještačenje ne može proći test objektivnosti, nepristranosti i vjerodostojnosti u daljnjem tijeku postupka i to ne samo da će se pokazati kao veliki fijasko, nego u jednom trenu će se postaviti pitanje koliko je cijela optužnica uistinu utemeljena ili je ovdje bilo nekakvih opasnih namjera i namještanja od strane sustava", smatra Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DALJE KUPUJE U KONZUMU /

Žestoki Todorić: 'Ja sam najveći borac protiv korupcije! Plenković tetura. Sav se izobličio, a najviše se boji mene'

Image
I DALJE KUPUJE U KONZUMU /

Žestoki Todorić: 'Ja sam najveći borac protiv korupcije! Plenković tetura. Sav se izobličio, a najviše se boji mene'

"Ne branim Ivicu Todorića, niti odobravam ili imam dobro mišljenje o njegovu načinu ili metodama rada. Međutim, s tim se problemom država trebala pozabaviti davnih dana", rekla je saborska zastupnica u studiju Net.hr-a.

"Meni se čini da postoje nekakve indicije i razlozi za sumnju, da je podizanje optužnice protiv Ivice Todorića, koja bi vrlo lako mogla pasti, bio samo paravan da se opravda sve što je Vlada radila putem donošenja Zakona o Agrokoru toj izvanrednoj upravi i način na koji je Ivici Todoriću oduzeta njegova kompanija. I to u trenutku kada je očito i mimo zakona o Agrokoru Ivica Todorić ipak postigao određeni dogovor sa svojim vjerovnicima pa se postavlja pitanje je li uopće ova intervencija Vlade iz bilo kojeg razloga bila opravdana", kaže Orešković. Može se pokazati u konačnici da nije, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrešne radnje za koje će se plaćati šteta

"Može se također pokazati da ne samo da će optužnica pasti, a čak i da prođe, pitanje je može li se dokazati bilo kakva kazneno-pravna odgovornost i koliko će taj proces trajati. U konačnici bi sve moglo rezultirati time da se uspostavi da su ovo bile vrlo pogrešne i krive radnje Republike Hrvatske, za koje će odgovarati porezni obveznici, koji će tom Ivici Todoriću ili njegovim nasljednicima plaćati milijarde i milijarde kuna nekakve naknade štete", rekla je.

Dodala je i da samo to vještačenje nekome tko je možda vježbenik ili pripravnik u bilo kojem odvjetničkom uredu, ili na sudu, na prvi pogled mora biti jasno da odstupa od standarda, pravila i  sustava naše pravne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Orešković je aferu Agrokor apostrofirala kao aferu zbog koje je Andrej Plenković već davnih dana trebao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vlade. Što je još komentirala, pogledajte u cijelom intervjuu.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike