Dali su Vladi žuti karton, ali i sami zaslužuju jedan

Istraživanje među hrvatskim radnicima o tomu što misle o sindikalnim vođama pokazalo je da i njima treba uručiti 'žuti karton'.

1.5.2012.
19:29
VOYO logo

Istraživanje Ipsos pulsa koje je objavila Nova TV pokazalo je kako je 58 posto hrvatskih radnika nezadovoljno time kako sindikalni vođe zastupaju radnička prava. Njih 14 posto je zadovoljno, a da podjednako zastupaju i ne zastupaju radnike misli 15 posto radnika. Njih 13 posto ne zna.

Sindikatima koji napadaju Vladu ova brojka trebala bi biti signal za uzbunu, tim više što, po istraživanjima u posljednje dvije godine, broj nezadovoljnih radnika raste. Prošle godine sa sindikatima je bilo nezadovoljno 49 posto radnika, a 2010. bilo ih je 56 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni sindikatima su radnici koji rade u privatnim tvrtkama, a zadovoljni su radnici koji rade u državnim tvrtkama te državni činovnici.

Sindikalisti su jednako odgovorni za stanje u društvu

Ove godine 63 posto radnika ocjenjuje da su sindikalisti jednako odgovorni za stanje u društvu kao i političari. Njih 12 posto smatra ih i odgovornijima, a 14 posto misli da su manje odgovorni sindikalisti od političara. Ne zna njih 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 70 posto radnika u privatnim tvrtkama sindikaliste smatra jednakim političarima, dok ih zaposlenici u državnoj upravi, njih 11 posto, smatra manje odgovornima za stanje u društvu.

Za usporedbu, i prošle godine su sindikalisti bili ocijenjeni lošije od političara. Jednako odgovornim za stanje u društvu smatralo ih je 69 posto građana, odgovornijim njih 20 posto, a manje odgovornim 9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji zaposleni i VSS-ovci pesimistični oko radničkih prava

Što se rada i namjera ove Vlade tiče, do kraja mandata 39 posto radnika misli da će im se smanjivati radnička prava, njih 36 posto misli da se neće nista značajno mijenjati, a 20 posto misli da će se ona poboljšati. Najpesimističniji su muškarci, njih 41 posto, potom oni zaposleni od 45 do 60 godina (43 posto), kao i VSS zaposleni (47 posto). Nadalje, 46 posto službenika misli da će im se rezati prava, ali i 45 posto zaposlenih u državnoj upravi te 49 posto u javnim tvrtkama.

Da će se prava malo poboljšati, misli 44 posto radnika većinom zaposlenih u srednje velikim poduzećima i kod obrtnika. A 46 posto radnika na sjeveru Hrvatske te Zagrepčani, njih 40 posto, misli da će bili malih kozmetičkih preinaka radničkih prava. Tek stariji od 60 godina (52 posto), radnici s osnovnom školom (23 posto) te NKV radnici (25 posto) smatraju da će se radnička prava povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, 49 posto radnika misli da će Vlada pogodovati poslodavcima, njih 30 posto misli da će Banski dvori raditi ravnotežu, a samo 12 posto misli da će Vlada pogodovati radnicima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo