otkaz bez objašnjenja / Zagrepčanka na sudu pobijedila moćni Microsoft: 'Moraju me vratiti na posao i isplatiti zaostale plaće'

Image
Foto: Thinkstock.com

Strahuje da će Microsoft pokušati pravnim trikovima otezati i odbiti izvršiti ispunjenje sudske odluke

16.2.2019.
9:12
Thinkstock.com
VOYO logo

Nakon što je u Microsoftu Hrvatska dobila otkaz bez suvislog objašnjenja, Zagrepčanka Zrinka Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija te tvrtke i majka troje djece, pokrenula je sudski postupak protiv hrvatske podružnice američkog tehnološkog giganta. Nakon osam godina parničenja, Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u njezinu korist.

“Sažetak sudske presude je utvrdio ništetnost i nelegalnost dobivenog otkaza te je sud donio presudu u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta, Zrinke Makovac”, stoji, između ostaloga, u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Microsoft je sada dužan isplatiti joj zaostale plaće za proteklih 8 godina u roku od 30 dana, a u roku od 60 dana vratiti je na posao. Strahuje, međutim, da će Microsoft kao moćna korporacija pokušati pravnim trikovima otezati i odbiti izvršiti ispunjenje sudske odluke, piše novac.jutarnji.hr.

Što je, po njezinom mišljenju, bio razlog iznenadnog otkaza, Makovac kaže da se vjerojatno radilo o odmazdi tadašnje Uprave, koja je na čelo hrvatskog Microsofta došla 2011. godine. Iste godine Makovac se vratila s porodiljnog dopusta, a po povratku dočekao ju je hladan tuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da smo bili nepoželjni u tom trenutku. Došla je nova Uprava, a mi smo bili stari zaposlenici. . Eto, izbacili su na cestu obitelj s troje djece nakon što sam tamo radila više od 14 godina."

Otkaz je dobio i njezin suprug Marko Makovac, također zaposlenik Microsoftove podružnice u Hrvatskoj, i to samo dva tjedna kasnije. I on je odlučio pravdu ishoditi sudskim putem, a u njegovom slučaju donesena je nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda, kojom je i njegov otkaz proglašen ništetnim i nelegalnim te se čeka odluka Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Micrososfta nisu željeli komentirati sudske postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo