Dačić i Tači sledeće nedelje ponovo na preslišavanju kod Eštonove

Samo premijeri, izgleda, mogu da se dogovore o implementaciji sporazuma

14.5.2013.
19:06
VOYO logo

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je pozvala premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija da se sastanu radi nastavka briselskih dijaloga Beograda i Prištine.

"Ešton je saopštila da je pozvala Dačića i Tačija 21. maja u Brisel na razgovore o primeni sporazuma", tvitovao je dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić, a prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brza primena sporazuma je od vitalnog značaja i zbog toga sam pozvala oba premijera da o tome razgovaramo", tvitovala je portparol visoke predstavnice Maja Kocijančić, prenoseći reči Ketrin Ešton.

Razgovori timova Beograda i Prištine (25/26. aprila i 7/8. maja) o implementaciji sporazuma do sada nisu dali rezultate i završili su međusobnim optuživanjem strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd kaže da druga strana zahteva "sve za ništa" a Priština da Beograd pokušava da kroz implementaciju "proširi" sporazum i na ono o čemu se nije razgovaralo.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da Priština nije pokazala fleksibilnost i ne prihvata reč i duh sporazuma koji podrazumeva da se institucije transformišu tako da budu prihvaćene i od Prištine kao njihove, a od Beograda kao institucije zajednice opština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak premijera najavljivan je "oko 20. maja" još od poslednjeg neuspešnog susreta timova za implementaciju sporazuma Beograda i Prištine, 8. maja a potom ga je potvrdio i sprski premijer Dačić.

I šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da bi zbog zastoja u implementaciji briselskog sporazuma morali da se i u taj deo procesa direktno uključe srpski i kosovski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dežer je ponovio da je EU veoma zadovoljna što je sporazum postignut i potvrdio da je neophodno da se on i realizuje na terenu jer to Evropa i očekuje. On je istakao da je implementacija, u većini slučajeva, teži deo sporazuma.

- Ubeđen sam da će timovi sa obe strane uspeti da sprovedu dogovoreno. Ako bude nekih problema opet ćemo uključiti premijere obe strane. Tu naravno postoji mnogo bolnih tačaka i pitanja. Elektroprivreda, telekomunikacije su neka od njih, ali mi preduzimamo sve da se ta pitanja reše - kazao je Dežer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dežer je pohvalio dosadašnje napore Beograda i Prištine i ocenio da su svi usmereni ka cilju i da imaju jaku volju da se sporazum sprovede.

On je ponovio da će u razgovore o implementaciji sporazuma biti uključeni i oficiri za vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef delegacije EU je ranije izjavio da će, ukoliko timovi za primenu sporazuma Beograda i Prištine ne uspeju da se dogovore oko plana implementacije, možda biti potrebna dodatna arbitraža na višem, političkom nivou.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo