Da isplati Vladu HEP diže milijunski kredit

Unatoč dobiti od gotovo milijardu kuna, HEP nema 460 milijuna kuna koje mora uplatiti na državni račun, te je prisiljen dizati novi kredit.

6.6.2011.
14:05
VOYO logo

Da bi HEP Vladi mogao isplatiti polovicu svoje lanjske dobiti (460 milijuna kuna), vrlo vjerojatno će morati podići kredit jer taj novac nema na računu!

Vladina odluka da joj sva poduzeća u kojima je ona vlasnica ili suvlasnica moraju isplatiti pola svoje zarade loša je jer se tvrtkama koje su u ovo recesijsko doba uspjele ostvariti profit oduzima dragocjen novac potreban za ulaganja, a u slučaju HEP situacija je dovedena do apsurda. Unatoč dobiti od gotovo milijardu kuna, HEP te milijune nema na računu jer zbog nedostatka kiše ovog proljeća (ovisno o danima u tjednu) uvozi rekordne količine struje (više od 45 posto), a struja je na burzama pak rekordno skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno “očekuju”

U HEP-u zapravo ne demantiraju da će podizati kredit nego kažu da “očekuju kako će polovicu dobiti isplatiti iz svojih sredstava”, a ključna je riječ očekuju. Struja je pak na burzi poskupjela s 50 na oko 60 eura po MWh zbog nuklearne katastrofe u Japanu. Na daljnji rast cijene struje utjecat će pak odluka njemačke kancelarke da do 2022. godine zatvori sve nuklearne elektrane u Njemačkoj. Mediji su već pisali kako je poskupljenje struje i u RH zbog svega navedenog neminovno, no u HEP-u su odgovarali kako neće od Vlade tražiti odobrenje za poskupljenje.

No, prava je istina da Vlada zapravo kupuje socijalni mir i da joj uoči parlamentarnih izbora ne pada na pamet dizati cijenu struje i gubiti glasove birača. Budući da HEP u visokom postotku uvozi struju, izvori Večernjeg lista tvrde kako je zbog toga ugrožena energetska neovisnost Hrvatske. Osim što kupuje skupu struju u inozemstvu, HEP je ovisan i o eventualnim poremećajima na međunarodnom tržištu. Svoju neovisnost mora i može popraviti jedino ulaganjima u nove izvore energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 mil. eura za uvoz

Iako u tom poduzeću ne žele priznati da će se isplata dijela dobiti odraziti na njihove investicije jer, očito, ne žele polemizirati s Vladom, valja naglasiti da HEP očekuju ulaganja u HE Ombla vrijedna 130 milijuna eura za što kredit treba osigurati EBRD te ulaganja u termoelektranu Plomin 3 vrijedna gotovo milijardu eura. Također, do 2017. godine zatvorit će se TE Sisak i Rijeka zbog dotrajalosti, što znači da HEP dodatno gubi izvore električne energije.

Te dvije termoelektrane ni sada nisu u funkciji zbog porasta cijene nafte pa se HEP-u ne isplati pogoniti ih na mazut. Neki izvori tvrde da HEP godišnje troši pola milijarde eura za uvoz struje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201105200022006 arti-201103100096006 arti-201103070777006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo