ŠTO ĆE BITI DALJE? / Strategija 'vrućeg lonca': Geopolitički stručnjak ima teoriju kako će Rusi ucjenjivati obranu ukrajinskih gradova

'Prvo smo na početku rata imali napad na nuklearku u Černobilu, a znamo što Černobil znači u našoj svijesti. Nakon toga smo imali prijetnju nuklearnim oružjem od strane Moskve, a sada smo bili u jednoj vrlo opasnoj situaciji', kaže Vlatko Cvrtila

4.3.2022.
19:34
VOYO logo

Deveti je dan invazije Rusije na Ukrajinu, pri čemu je trenutno najšokantnija vijest ta da su ruske snage napale najveću nuklearnu elektranu u Europi. Geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila komentirao je to za RTL Danas, rekavši kako je taj napad mogao završiti užasom. Da je bilo ikakvog poremećaja u opskrbi tom energijom, stvari bi bile veoma dramatične.

“Prvo smo na početku rata imali napad na nuklearku u Černobilu, a znamo što Černobil znači u našoj svijesti. Nakon toga smo imali prijetnju nuklearnim oružjem od strane Moskve, a sada smo bili u jednoj vrlo opasnoj situaciji. Sigurnosni protokoli kod nuklearki kojima prijeti određena opasnost podrazumijevaju gašenje reaktora, međutim to nije kao ugasiti svjetlo. Reaktor treba određeno vrijeme da se ohladi i u tom vremenu mora imati energiju koja taj cijeli proces hlađenja održava”, pojasnio je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Zelenskij se direktno obratio Putinu: 'Sjedni sa mnom! Ali ne trebaš me držati na 30 m... Ja sam tvoj susjed! Čega se bojiš?'

Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Zelenskij se direktno obratio Putinu: 'Sjedni sa mnom! Ali ne trebaš me držati na 30 m... Ja sam tvoj susjed! Čega se bojiš?'

'Rusi će ucjenjivati Ukrajinu'

Stručnjak kaže kako Rusi u svojoj vojnoj strategiji idu na zauzimanje gradova, osim onih koji su već dovoljno oslabljeni.

“Da bi radili opsadu grada, morate osvojiti infrastrukturu. Električnu energiju, vodovod i ostalu infrastrukturu s kojom kasnije možete ucjenjivati obranu gradova. To će se vrlo vjerojatno dogoditi'', rekao je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadi na Kijevi traju nesprestance, a Cvrtila smatra kako je konvoj u blizini dodatna vojna snaga koju Rusija može koristiti. 

“Rusija je u prednosti u odnosu na branitelje, jer mogu logistički i na drugi način jačati i popunjavati svoje snage. Ovaj konvoj je upravo taj kada se završe određene operacije zaokruživanja Kijeva, onda će se i ovaj konvoj uključiti u bitku i bit će dodatni poticaj koju oni imaju na raspolaganju”, kazao je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u lošoj poziciji

Budući da Rusi napreduju iz svih pravaca, Ukrajina je u mučnoj poziciji. Ne mogu pomicati svoje snage budući da brane gradove, a blokada Kijeva je jedan važan strateki cilj. Prema pravcima kretanja s istoka, sjevera i juga, izgleda da Rusija koristi strategiju naziva “vrući lonac”. Okružuju ukrajinske snage tako da se nemaju gdje pomaknuti. 

Cvrtila kaže kako su Ukrajinci uspjeli obraniti određene dijelove teritorija, a ako se i dalje budu tako branili, to bi mogao biti faktor koji će voditi do daljnjih pregovora. Ipak, napominje Cvrtila, Putin očigledno ne odustaje lako i njegove su poruke da se ciljevi idu realizirati do kraja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Putin očito neće odustati'

“Oni su jasno rekli koji su to ciljevi, demilitarizacija, što znači i poraz ukrajinske vojske, denacifikaciju, što znači promjenu političkog vodstva. Marionetska vladavina ili nešto slično, to je ključno što oni žele ostvariti. Od toga Putin očito neće odustati. Kad pogledamo i tu nemogućnost opskrbe i logistike koju bi ukrajinska vojska trebala imati, bez obzira na sve ove zapadne sankcije, to ih očito neće zaustaviti. Učinit će veliku štetu ruskim građanima i svjetskom gospodarstvu, no da je bilo ikakvog zaustavljanja, rat bi već bio zaustavljen”, kaže stručnjak. 

Navodi da bi realni pregovori mogli početi kad agresor bude u težoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo