Ružne smeđe mrlje / Cvjetanje mora prirodna je pojava, ali nije lijepa za vidjeti: 'Da bih uskočio u takvo more, i ne bih'

"To je prirodna pojava, javlja se na otvorenom moru. Najčešće kad je jaki intenzitet svjetla, visoka temperatura i nakon kiše"

29.6.2021.
7:00
VOYO logo

Ekstremne lipanjske vrućine donose nam i nimalo ugodnu sluzavu pojavu - cvjetanje mora od koje se groze i kupači i ribari. Nekada rezervirana za Sjeverni Jadran, sada je prisutna na cijeloj obali. Da ta prirodna pojava nastane recimo u Italiji, oni bi proglasili elementarnu nepogodu.

Ružne smeđe mrlje valjaju se po plićacima već danima. Kada more cvjeta, to i nije najljepši prizor.

Image
previše nesreća /

Velika akcija zagrebačke policije nakon teških prometnih nesreća, vozačima poručuju: 'Ceste nisu piste!'

Image
previše nesreća /

Velika akcija zagrebačke policije nakon teških prometnih nesreća, vozačima poručuju: 'Ceste nisu piste!'


Dražen Ban, Zadar:  "Mislim da ne postoji osoba koja nije primjetila to zadnjih dana. Meni osobno ne smeta, ali da bi uskočio u takvo more i ne bi baš".

Antonija Goja, Zadar:  "Istina, ljepše je kupati se u moru bez toga, kad je sve čisto i bistro, ali ne smeta nam. Vrućine su, tako da osvježit ćemo se u svakom slučaju".

Turisti se većinom ne opterećuju puno time zašto dolazi do ovog morskog fenomena

Sefija keškić, BiH:  "Ja mislim, klimatske promjene i takvo nešto. Ne smeta mi". 

Albert, Švedska:  "Mislim da je more zdravo, malo slano, ali nevjerojatno. Jako dobro".


Sluzave cvatnje, poznate i kao cvjetanje mora nastaju zbog otpuštanja organske tvari iz stanica više od 5 tisuća vrsta mikroalgi.


Živana Ninčević Gladan,  Institut za oceanografiju i ribarstvo Split: "To je prirodna pojava, javlja se na otvorenom moru. Najčešće kad je jaki intenzitet svjetla, visoka temperatura i nakon kiše. Znači, kad je nešto snižen salinitet. Hipoteze su da se na taj način alge brane od naglog intenziteta svjetlosti, od UV zračenja, tako da ta svjetlost apsorbira UV zrake". 

Same cvatnje nisu štetne, ali sluz zarobi i sve čestice i nečistoće koje se nalaze u stupcu morske vode, pa ipak mogu izazvati iritacije na koži.Zapisi o cvjetanju mora zabilježeni su prvi put 1872. Od kraja 19. stoljeća su redovna pojava na sjeveru Jadranskog mora, a zadnjih 20 godina i na ostatku Jadrana.


Neugledne sluzave cvatnje po noći ipak izgledaju ljepše. Zahvaljujući jednostaničnim organizmima poznatima po sposobnosti bioluminiscecije , more na dodir zasvijetli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo