Čvenk Kosor-Milanović: I gejevi na dnevnom redu

Puna dva i pol mjeseca protekla su otkako su prekinuti razgovori između HDZ-a i SDP-a o promjenama Ustava.

10.5.2010.
11:38
VOYO logo

Kako piše Večernji list, sastanak je zakazan u ponedjeljak u 17 sati u Banskim dvorima, a tema će vjerojatno biti samo jedna: postizanje dogovora o ustavnim promjenama, i to ne samo u dijelovima nužnim za dovršetak pregovora s Europskom unijom.

arti-201004280269006"Drago mi je da se nakon više od dva mjeseca naših javnih poziva Vlada odazvala. Vjerujem u dogovor jer je jedino sporno pitanje uvijek bilo glasovanje dijaspore, a oko svega drugog smo se lako i jednostavno dogovorili", rekao je Zoran Milanović, potvrdivši informaciju o sastanku s premijerkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović uoči sastanka nije želio detaljnije pričati o pregovorima, no stavovi SDP-a su već poznati i teško da će od njih odustati. SDP ne traži ukidanje prava glasa dijaspori, pri čemu dijaspora i kolokvijalno, ali i u političkim planovima uvijek znači samo hrvatske državljane u BiH, već će inzistirati na tome da se može glasovati samo u diplomatskim predstavništvima. Konzulati i veleposlanstvo su, tvrde u SDP-u, jedine ekspoziture hrvatske države i zato bi se samo u njima, a nikako u prostorijama udruga ili općina (koje su zapravo sjedišta tijela izvršne vlasti drugih država) smjelo glasovati.

No, HDZ se takvom prijedlogu opire jer je po sadašnjem izbornom rješenju broj zastupnika iz dijaspore proporcionalan broju izišlih birača, a taj broj bi se vjerojatno smanjio ograniči li se drastično broj glasačkih mjesta. Pristane li na glasovanje isključivo u diplomatskim predstavništvima, HDZ-u bi mogao postati primamljiviji i prijedlog Vesne Pusić da se utvrdi fiksni broj zastupnika koje glasači u dijaspori mogu izabrati. Oko toga broja će zasigurno biti prijepora jer će HDZ željeti da bude što veći, a opozicija što manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002090474006Napomenimo, bez glasova SDP-ovih zastupnika HDZ ne može izglasati promjene Ustava čak ni ako im se priklone zastupnici svih drugih parlamentarnih stranaka. Zato će vjerojatno i morati pristati na dio SDP-ovih prijedloga jer bez promjena Ustava nema ni zaključenja pregovora s EU. S druge strane, teško je vjerovati da će SDP pristati na minimalne promjene Ustava koje predlaže HDZ, pogotovo nakon što je Vladimir Šeks uvrijedio Milanovića rekavši da će on kao i uvijek pristati na HDZ-ove stavove.

Milanović traži zaštitu za homoseksualce u Ustavu

No Milanović u Banske dvore stiže s prijedlogom da se u Ustav ugradi i jednakost građana bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Založit će se, doznajemo, za to da se članak 14. Ustava - u kojem stoji da svatko "ima prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama" te da su svi "pred zakonom jednaki" - odnosi i na spolnu orijentaciju, piše Novi list.

Tako bi se i Ustavom zabranila diskriminacija na osnovu spolnog identiteta. Već ranije SDP je podržao takav prijedlog udruga koje zastupaju prava seksualnih manjina, no nikada dosad u razgovorima oko ustavnih promjena nije izlazio s ovim prijedlogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004300506006 arti-201004200751006 arti-201004140637006 arti-201004270677006 arti-201004300366006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo