NADA ZA SPAS SALOPEKA: / Teroristi produžili rok za 48 sati, vozač detaljno opisao otmičare?

Image
Foto: YouTube

Rok koji su džihadisti postavili egipatskoj vladi da pusti "zatočene muslimanke" iz zatvora jer će u suprotnom ubiti otetog Hrvata Tomislava Salopeka je istekao.

7.8.2015.
10:29
YouTube
VOYO logo

Podsjetimo, islamisti su u srijedu objavili da će otetog Tomislava Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve odnosno ne oslobode muslimanke koje se nalaze u egipatskom zatvoru. Salopek je otet 22. srpnja, a video s njegovom porukom objavljen je u srijedu.

Image
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: /

Islamska Država prijeti da će ubiti hrvatskog taoca za (manje od) 48 sati!

Image
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: /

Islamska Država prijeti da će ubiti hrvatskog taoca za (manje od) 48 sati!

Prema satu koji su objavili džihadisti rok je istekao u 17: 37 sati po hrvatskom vremenu. Na sajtu je uz sat bila napisana i poruku na arapskom, koja u prijevodu glasi: "Pustite zatvorenice ili će me vojnici ISIS-a na Sinaju ubiti". Sat je objavljen na jednom od službenih Twitter računa kojima se koristi sinajski ogranak Islamske države. Međutim, sat je uklonjen, a prije toga je vrijeme na njemu bilo pomaknuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, drži da je skupina otmicu 'uskladila' s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom orgnizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ROK ISTIČE

19: 40 "Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali" navode egipatski mediji, prenosi HINA.

"To je proces izveden "kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta", kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupinu. Analitičari Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva. Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s "Daashom" (što je drugi naziv za Islamsku državu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 Egipatski mediji ističu kako su u potragu uključene i egipatske tajne službe te vojska i policija.

18:00 I egipatski portal Alayom (Sedam dana) ističe da će nasilna skupina Sinajska pokrajina, produljiti rok koji je dala egipatskoj vladi, navodi HINA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.15 Po društvenim mrežama se šire poruke s fotografijama brojača koji je stigao do nule, što bi značilo da je rok za udovoljavanje zahtjevima terorista istekao. Uz njih se pojavljuju i poruke o tome da je Hrvatska sudjelovala u ratu protiv Islamske države.

Image

16:40 Egipatski mediji objavili su da njihova vlada najvjerojatnije neće popustiti zahtjevima otmičara Tomislava Salopeka, ali da je voljna platiti otkupninu za njega. Vlada zbog toga očekuje da će Islamska država zato produžiti rok za udovoljavanje njezinim zahtjevima za još 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:18 Sestra jedne od muslimanki koje se nalaze u egipatskom zatvoru, a za čije je oslobođenje Islamska država kao taoca uzela Tomislava Salopeka, zatražila je od islamista da odustanu od pogubljenja Hrvata. Doaa el-Taweel, sestra fotografkinje i aktivistice Esraa el-Taweel, izjavila je u petak da je njena sestra nevina ali da "njeno oslobađanje ne bi trebala platiti druga nevina osoba", prenosi US News.

15:40 Njemačka agencija dpa piše da je neimenovani izvor iz egipatske policije kazao: "Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje Islamska država. Intenziviramo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu", dodao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa.

15:30 Sameh Šukri, egipatski ministar vanjskih poslova, rekao je nakon sastanka s Vesnom Pusić da Egipat neće štedjeti napore i da će učiniti sve da se hrvatski talac oslobodi. Međutim, vremena je još vrlo malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:05 Prema navodima egipatskih medija, u potrazi za Salopekom sudjeluju i tajne službe i vojska i policija. Kako javljaju tamošnji mediji, policija i sigurnosne službe potvrdile su da je video autentičan, dakle da nije riječ o skupini koja se predstavlja kao Sinajska provincija, već da je stvarno riječ o teroristima povezanima s Islamskom državom. Uspoređuju slučaj otmice Hrvata s ranijim slučajem pogubljenja američkog inženjera, koji je policija tretirala kao običnu otmicu koja je završila smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.30 Egipatski mediji javljaju da je u tijeku intenzivna potraga za Salopekom. Prema informacijama nekih medija, nalazi se na granici s Libijom. Istovremeno, po društvenim mrežama se objavljuju vijesti o zračnim udarima na Sinaju, gdje vojska predsjednika al-Sisija pokušava uništiti militante.

Image

Otac moli da ga puste

Zlatko Salopek, otac otetog Tomislava preko AFP-a uputio poruku otmičarima i zamolio ih da mu puste sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim ljude koji drže moga sina da mu dopuste da se vrati svojoj obitelji. On je otišao u vašu domovinu samo kako bi prehranio svoju djecu. Samo zbog toga", rekao je Zlatko Salopek AFP-u u svojoj obiteljskoj kući u Vrpolju.

Ministrica Vesna Pusić zajedno sa suprugom otetog Salopeka u srijedu popodne je stigla u Egipat, gdje od tamošnjih vlasti tražiti pomoć da ga se oslobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključila se i predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović jutros se čula s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem. Razgovarali su o otetom hrvatskom državljaninu, no detalje - kaže - ne može iznositi. Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice, kazala je predsjednica.

Iz Ministarstva vanjskih poslova najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustavili ga na cesti i oteli

Podsjetimo, Tomislav Salopek otet je još 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju CGG. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

U srijedu je objavljena njegova snimka, kakva je već više puta viđena, s taocima iz drugih zemalja. Na snimci Salopek čita s papira: “Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. Oženjen sam s Natašom, imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG (Compagnie Générale de Géophysique). Vojnici Islamske države su me zarobili u srijedu 22. lipnja. Spremni su razmijeniti mene za muslimanke koje su zatočene u egipatskim zatvorima. Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo