CURI SVE VIŠE DETALJA O COVID PUTOVNICAMA: / Evo kada će ih Hrvatska uvesti i koliko dana će vrijediti nakon cijepljenja

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatska želi što prije krenuti s primjenom zelene covid putovnice koja će sadržavati informaciju o tome je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela koronavirus

6.5.2021.
19:59
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Državna tajnica MUP-a, Terezija Gras u četvrtak je na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije rekla da "Hrvatska želi od 1. lipnja početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid".

Image
'TO JE VITALNO ZA NAS KAO TURISTIČKU ZEMLJU': /

Austrija želi uvesti 'zelene' covid-putovnice početkom lipnja

Image
'TO JE VITALNO ZA NAS KAO TURISTIČKU ZEMLJU': /

Austrija želi uvesti 'zelene' covid-putovnice početkom lipnja

Važan dokument za turističku sezonu

Radi se o važnom dokumentu bez kojeg se više neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije, a hrvatske vlasti žele što prije početi s primjenom tog dokumenta koji bi omogućio što lakši dolazak stranih državljana u našu zemlju, što je od iznimne važnosti za turističku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gras je dodala da bi se iskaznice trebale očitavati na graničnim prijelazima te da je Vlada 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Također, izvijestila je da je zaključen sporazum s tvrtkom AKD koja radi na tehničkom rješenju.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić smatra da Hrvatska svoj dio posla oko uvođenja navedenih iskaznica radi jako dobro te se nalazi među državama koje su u samoj pripremi stigle najdalje. "Uvođenjem iskaznica ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše putovati", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list neslužbeno doznaje da se na razini EU i dalje intenzivno raspravlja o tehničkim rješenjima i interoperabilnosti digitalne zelene potvrde. Prema trenutnoj radnoj verziji, radi se o dokumentu koji bi sadržavao podatke o tome je li vlasnik cijepljen, ima li negativan PCR test ili je prebolio koronavirus. Također, na samom dokumentu nalazio bi se QR kod kojeg bi na graničnom prijelazu skenirao policijski službenik. Državna tajnica u srijedu je otkrila da je Hrvatska nabavila 250 skenera.

Sustav digitalne zelene putovnice trebao bi biti operabilan, osim sa svim članicama EU, i sa sustavima drugih zemalja, primjerice Japanom, Izraelom, Srbijom, BiH...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do covid-putovnice putem sustava e-Građani

Hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca namjeravaju putovati u druge zemlje EU, putem sustava e-Građani moći će doći do covid-putovnice, koja će biti u PDF formatu što znači da bi do sljedećeg mjeseca trebale biti sređene sve datoteke te ujedno i ažurirani svi podaci o cijepljenima ali i osobama koje su preboljele koronavirus kako bi isti podaci bili uneseni u sustav e-Građani.

S obzirom da baze cijepljenih, kao i preboljelih nisu sređene, vanjsku članicu Odbora Đurđicu Klancir zanimalo je radi li se na sređivanju evidencija. "Itekako se o tome vodi rasprava, naravno da je ključno pitanje riješiti i evidencije iz kojih će se izvlačiti setovi podataka potrebnih za izdavanje potvrda. Što se tiče detalja, u kojoj je fazi sređivanje evidencije, to je pitanje za Ministarstvo zdravstva", odgovorila je Gras, napominjući da vjeruje da će sve biti pripremljeno na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument će vrijediti 180 dana za cijepljene, 48 sati za negativan PCR test

Jutarnji također doznaje da bi dokument za one cijepljene s obje doze trebao vrijediti 180 dana, dok bi za one koji imaju samo negativan PCR test vrijedio 48 sati, a koliko bi dokument vrijedio za osobe koje su preboljele koronavirus još nije poznato. U slučaju gubitka potvrde moguće zatražiti novu u svakom trenutku, a zelena iskaznica će sadržavati samo najpotrebnije informacije upravo radi zaštite podataka, pojasnila je Gras dodajući kako potvrda nije zamjena za putovnicu ili drugi identifikacijski dokument.

U slučaju da neki strani državljanin nema digitalni zeleni certifikat za ulazak u Hrvatsku morat će predočiti neki drugi dokument koji je priznat na razini Europske unije, a koji sadrži lako provjerljiv podatak je li se osoba cijepila, ima li negativan PCR test ili je preboljela koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo