rimac, varga, kovačević... / Curenje informacija u tajnim istragama ponovno u fokusu: Je li problem u sudu, politici ili DORH-u?

U protekle tri godine zbog odavanja službenih podataka, kroz disciplinske postupke sankcionirano je 15 policijskih službenika

21.9.2020.
19:15
VOYO logo

Redovito su ih pratili, snimali, prikupljali dokaze, i onda odjednom nakon godinu dana pred uhićenje osumnjičeni sve doznaje. Tko je krtica - pitanje koje još nema odgovor.

Iz MUP-a kažu: ''Unatoč podnesenoj kaznenoj prijavi, kriminalističkim istraživanjem koje se provodi u suradnji s USKOK-om istražiti će se sve sporne situacije koje ukazuju na najmanju sumnju u počinjenje kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, a o rezultatima izvida izvijestit će se nadležno državno odvjetništvo, odnosno USKOK''.

U protekle tri godine zbog odavanja službenih podataka, kroz disciplinske postupke sankcionirano je 15 policijskih službenika. I dalje provode izvide o tome tko je cinkao u slučaju Rimac, kao i u slučaju Varga. Opasan je to obrazac ponašanja, kaže nekadašnji pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

''Ne vjerujem da je na operativnoj razini netko izdao ili cinkario, no činjenica je kako se te informacije šire, da je broj osoba koje su do tih saznanja došle nedopustivo velik", ističe Zlatko Sokolar, bivši pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

Upravo curenje informacija policajci su naveli kao prvi i glavni razlog svog otežanog rada. Rezultat je to istraživanja Policijske akademije, OESS-a i Strukovne udruge kriminalista koje je obuhvatilo 10 posto policajaca.

''80 posto je izjavilo da su svjesni da informacije cure, a da pravi počinitelji nikada javno nisu prozvani niti sankcionirani, a što bi trebali, jer u protivnom ljaga pada na cijelu policiju", kaže Renato Matić, voditelj istraživanja, Strukovna udruga kriminalista.

Metoda za otkrivanje cinkaroša svakako ne nedostaje, no stručnjaci različito gledaju na uspješnost.

''Pa dio ljudi bi išao i na poligraf i dopustite imaju i tu male tajne zanata, vjerojatno bi došli do počinitelja....", kaže Ante Letica, bivši šef operative SOA-e.

''Ne možete poligrafski testirati 10, 20, ili 50 rukovoditelja u Ravnateljstvu, PNUSKOK-u, Državnom odvjetništvu, to je neizvedivo", poručuje Sokolar.

Dok god ima političkog kadroviranja, i zapošljavanja po stranačkom ključu, teško će se uvesti reda. Politika je za neke glavni uzrok curenja.

''Ja se bojim da curi iz političkih krugova, zbog političkih interesa'', kaže Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik.

Premijer Plenković institucijama je već dijelio lekcije, prozivajući policiju, DORH i sud na hitnu istragu.

''To je za njih ključno pa i za sve nas i to nije prvi put u mandatu da se dogodilo, neka se potrude i jedni i drugi i treći, kako im se to dogodilo", kazao je Andrej Plenković.

No dogodilo se ponovno - na slučaju Janaf. Tko je cinkaroš u slučaju koji je čini se ostao tajnovit gotovo do kraja, može se za sad tek nagađati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo