ZAVRŠIO NAPETI SASTANAK / Propala ideja da Čuraj postane novi ministar, Čačić: 'Podržat ćemo ministra iz redova HDZ-a'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Napeto je bilo na sastanku koalicijskih partnera gdje se raspravlja o nasljedniku ministra Darka Horvata

22.2.2022.
13:30
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Završen je sastanak koalicijskih partnera oko nasljednika uhićenog Darka Horvata.

Sastanak je počeo s dva sata zakašnjenja jer su se vodile konzultacije s predsjednicima stranaka parlamentarne većine. Premijer Andrej Plenković želi za novog ministra graditeljstva predložiti predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja, ali tome se protive predsjednik Reformista Radimir Čačić i Dario Hrebak iz HSLS-a, a bez njihove tri ruke, barem u ovom trenutku, novi ministar ne bi mogao biti izabran u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicijski sastanak je završio nakon pet sati. Iz Vlade potvrđuju da se raspravljalo da u vruću fotelju kao nasljednik Darka Horvata sjedne predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

"U 18 sati je Predsjedništvo HSLS-a koje se treba među sobom konzultirati hoće li podržati Čuraja. Premijer je predložio Čuraja kao gestu prema liberalnoj opciji, obzirom na dosadašnju suradnju. Koalicija je dala podršku Vladi, a oko 19 sati bi trebala biti odluka HSLS-a. Ukoliko ne podrže Čuraja, neće se ići na lomljenje koalicije nego će onda premijer sutra predložiti kandidata iz HDZ-a. Još nemamo točno ime, ali partneri su rekli da će ga podržati. U svakom slučaju u petak imamo novog ministra", rekao je izvor iz Vlade za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS protiv Čuraja

U međuvremenu su IzHSLS-a potvrdili za 24sata da su održali Predsjedništvo te da ostaju pri svom stavu da Čuraj ne može biti ministar. "Vladi je potrebno osvježenje, odnosno šira rekonstrukcija", smatra koalicijski partner.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak u utorak je poručio da premijer Andrej Plenković ima njihovu punu podršku te da je vladajuća koalicija stabilna, a stav je HSLS-a da ministra za resor graditeljstva, posebno obnove, treba predložiti HDZ iz svoje kvote, kao najveća stranka koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej Plenković ima našu punu podršku, vladajuća većina je stabilna a stav HSLS-je da ministra iz resora graditeljstva i obnove treba predložiti najveća stranka koalicije - HDZ", rekao je Hrebak Hini.

Hrebak naglašava da je u resoru graditeljstva potrebno napraviti ogromne iskorake, posebno u obnovi potresom pogođenih područja te, ističe, osigurati da Hrvatska za to dobije što više novca iz Fonda solidarnosti EU te će podržati kandidat iz HDZ-ove kvote. "Mi nismo protiv nikoga, samo smatramo da HDZ treba ponuditi svoga kandidata, iz resora graditeljstva", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije istina da smo mi protiv Ćuraja. Mi smo dali podršku Vladi da izabere novog ministra iz reda HDZ-a, a moguće je da i Ćuraj bude u konkurenciji, ali u nekoj široj rekonstrukciji", rekao je nakon sastanka Čačić za HRT.

Branko Bačić je ranije danas za N1 rekao da predsjednik Vlade dolazi s imenom i da će oni danas o tome raspravljati. "Očekujem da bismo u petak, kad je glasanje predviđeno, izvršili glasanje u Saboru, raspravili na matičnim tijelima i uvjereni smo da bi budući ministar mogao dobiti potporu", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE PO STAROM /

Bačić uvjerava da je vladajuća većina stabilna: 'U petak bismo mogli imati novog ministra'

Image
SVE PO STAROM /

Bačić uvjerava da je vladajuća većina stabilna: 'U petak bismo mogli imati novog ministra'

'Premijer nas nije ni o čemu obavijestio'

Saborska zastupnica Reformista, Natalija Martinčević, komentirala je tu neslužbenu informaciju da će Čuraj biti nasljednik Darka Horvata.

"Premijer nas prije koalicijskog sastanka nije kontaktirao i rekao nam da bi novi ministar graditeljstva bio Čuraj. Očito mu je bilo neugodno. Dosad mu se nismo miješali u posao izbora ministara, ali ovo nije redovna procedura, nije vrijeme za političku zafrkanciju", rekla je Martinčević za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da ona kao jedina zastupnica Reformista neće u Saboru podržati Čuraja za ministra, odgovorila je da je u tijeku koalicijski sastanak na kojem je Radimir Čačić, ali da je iz svega što je rekla – sve jasno.

Dio koalicijskih partnera je zasad protiv Čuraja te na sastanku traje rasprava, neslužbeno doznaje N1. Ni HSLS nije oduševljen idejom da Čuraj bude novi ministar pa je pitanje što će napraviti, odnosno hoće li podržati ovaj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index pak doznaje kako je na stolu više potencijalnih imena za novog ministra graditeljstva, a ne samo Čuraj.

Tko je Stjepan Čuraj?

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj 42-godišnji je pravnik i ekonomist. Čuraj je rođen 1980. u Osijeku. Tamo je završio Ekonomski i Pravni fakultet na kojemu je bio na stručnom specijalističkom studiju javne uprave. U HNS ga je upisao Ivan Vrdoljak, tada predsjednik osječkog HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor je ušao 2017. godine kao Vrdoljakova zamjena te je sudjelovao u koaliciji s HDZ-om. Na parlamentarnim izborima 2020. u Sabor je ušao sa 162 preferencijalna glasa u četvrtoj izbornoj jedinici.

Za predsjednika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Čuraj je izabran u prosincu 2020. i na to je mjesto došao nakon Predraga Štromara. Na unutarstranačkim izvborima za predsjednika Čuraj nije imao protukandidata. U svojoj prvoj izjavi nakon izbora na čelo stranke istaknuo je da "želi politiku vjere i žrtve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao član HNS-a i vladajuće koalicije, Čuraj od 2020. obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija, gdje mjesečno prima 16.417 kuna.

Prema podacima Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Čuraj ima prijavljeno prebivalište u Osijeku, gdje u vlasništvu ima stan od 120 četvornih metara, u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna. Taj stan, zajedno s dvjema garažama, on i supruga kupili su od plaće i kreditom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno otplaćuje kredit od 127.849 eura po kamatnoj stopi 2,60. Suvlasnik je i stana u Osijeku od 55 kvadrata, koji je naslijedio. Vozi Škodu Superb iz 2009., a njegova supruga Mercedes B klase iz 2014.

Tijekom dana kada bi se u internetsku tražilicu upisalo "Stjepan Čuraj životopis" prvi link vodi na stranicu https://stjepancuraj.com/biografija/ na kojoj se u utorak nije moglo iščitatiti podatke iz životopisa. Umjesto njih, stoji natpis: "Coming Soon - Get ready, something cool is coming!" (Uskoro - pripremite se, dolazi nešto cool!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako se doznaje, još nije sigurno hoće li Čuraj dobiti podršku svih koalicijskih partnera.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo