ČUDO NEVIĐENO / Ne biste vjerovali, ali Crkva će plaćati porez

Dogovoreno je da tzv.

19.2.2015.
11:12
VOYO logo

Taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac.

Dogovor je pao u utorak u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije. Kako doznaje Večernji list, Crkva će morati plaćati porez na sve tzv. necrkvene prihode, a to su, primjerice, prihodi od iznajmljivanja prostora, trgovinske ili turističke, tj. hodočasničke djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je otpora

"Nije riječ ni o kakvoj poreznoj revoluciji, nego o nečemu o čemu unutar Crkve razgovaramo nekoliko godina. Crkvi odgovara, primjerice, da uđe u sustav PDV-a jer sada ne možemo PDV odbijati kao pretporez, već ga plaćamo kao krajnji korisnici, što nam ne odgovara pri gradnji ili obnovi crkvenih objekata", kazali su neslužbeno u Crkvi, dodajući da je u kleru bilo nemalog otpora ulasku Crkve u porezni sustav jer neki svećenici misle da Crkva mora biti oslobođena svih poreza i nameta.

Milodari vjernika i darovi koje će Crkva dobivati ostat će neoporezovani, a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente, od krštenja do sprovoda i vjenčanja (koji se naplaćuju po jedinstvenim taksovnicima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo