OPASAN TOPLINSKI VAL / Crveno upozorenje za dio Hrvatske, meteorolozi najavili osvježenje ovaj tjedan: 'Rast će vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom!'

Sunčano i vruće, u unutrašnjosti uz slab dnevni razvoj oblaka prevladavat će u ponedjeljak u Hrvatskoj, a najviše dnevne temperature će se kretati od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

21.8.2023.
7:56
VOYO logo

Početkom novog tjedna uz obilje sunčanog vremena još malo toplije, većinom i vruće, uz opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlja najprije na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, zatim i u središnjoj Hrvatskoj, pa od srijede gotovo posvuda. No, od srijede će rasti i vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom, i to uglavnom u kontinentalnom području, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Image
Foto: DHMZ

Ponedjeljak će na istoku naše domovine biti sunčan, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro mjestimice uz rijeke i s kratkotrajnom maglom. Bit će vruće, uz najvišu temperaturu zraka između 32 i 34 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, nakon jutarnjih vrijednosti od 17 do 21 °C. Mjestimice će biti slabog do umjerenog sjeveroistočnjaka i prevladavat će sunčano.

Obilje sunčanog vremena i na sjevernom Jadranu te u gorju, gdje će tijekom dana biti i umjerenog razvoja oblaka, a ujutro je moguća i magla. Puhat će sjeveroistočnjak, a na moru bura koja u prvom dijelu dana podno Velebita može biti na udare jaka, pa i olujna. Sredinom dana i popodne ponegdje će okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 29 do 32 °C u Lici i Gorskom kotaru te između 32 i 36 °C na sjevernom Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednosti temperature zraka više od 35 °C izgledne su nerijetko i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Stoga će ponedjeljak obilježiti vrućina, a i vedrina, ujutro i navečer uz buru, pa sredinom dana i poslijepodne jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Vjetar podjednak i na krajnjem jugu Hrvatske, uz vruće, ponegdje i sparno vrijeme, te uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 37 °C. Razmjerno visoke će biti i noćne i jutarnje vrijednosti pa u nekim mjestima najniža jutarnja temperatura neće biti niža od 30 °C!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrući idući dani

Vruće i sparno vrijeme nastavlja se i idućih dana. Temperatura zraka u unutrašnjosti može danju dosegnuti i 35 °C, a postupno će sve toplije biti i noći i jutra. Prevladavat će pritom sunčano, u srijedu i četvrtak uz malu do umjerenu vjerojatnost za popodnevne lokalne pljuskove. Na Jadranu se očekuje vrhunac vala vrućine. Uz to, sunčano, s burom u noćnim i jutarnjim satima i jugozapadnjakom i sjeverozapadnjakom sredinom dana i poslijepodne.

Meteorologinja RTL-a Damjana Ćurkov Majaroš najavila je pred vikend postupni porast naoblake te da je u petak uz jači razvoj oblaka poneki pljusak moguć u zapadnim predjelima, a u subotu i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu idućih dana sunčano, vedro i vrlo vruće, a posebno neugodno će biti jer ova vrućina traje već danima, a trajat će i veći dio ovog tjedna. Temperatura se mjestimice ni tijekom noći neće spuštati ispod vrućih 30 stupnjeva.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo