CRVENA ZVIJEZDA OSVANULA NA SPOMENIKU POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA: / 'Protuhrvatsko djelovanje'

Image
Foto: HVIDRA DUBRAVA

Spomenik je podignut u čast žrtve 74 poginula hrvatska branitelja s područja Dubrave, među kojima je i ime Pavla Spudića, poginulog hrvatskog dragovoljca branitelja Vukovara.

4.4.2018.
16:12
HVIDRA DUBRAVA
VOYO logo

U zagrebačkoj Dubravi u srijedu ujutro je na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima osvanuo grafit u obliku crvene zvijezde, što je Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara nazvala još jednim u nizu protuhrvatskog djelovanja kojim se udara izravno na temelje slobodne demokratske hrvatske države i to simbolima agresora koje su pobijedili hrvatski branitelji.

Policija utvrđuje okolnosti

Zagrebačka policija, kojoj je slučaj prijavljen oko 7,20 sati, na spomeniku je, u Ulici Dubrava, zatekla grafit neprihvatljiva sadržaja zbog čega utvrđuje okolnosti događaja i počinitelja. Udruga zagrebački dragovoljci branitelji priopćila je da je zgrožena tim primitivnim vandalskim činom koji je za namjeru imao obezvrijediti spomenik poginulim hrvatskim vitezovima, a preživjele uvrijediti znakom i simbolom crvene zvijezde petokrake pod kojim se razarala Hrvatska i pod kojim su ubijani oni čija imena se nalaze na devastiranom spomeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sućut s obiteljima poginulih

Spomenik je podignut u čast žrtve 74 poginula hrvatska branitelja s područja Dubrave, među kojima je i ime Pavla Spudića, poginulog hrvatskog dragovoljca branitelja Vukovara, navodi udruga. U toj udruzi smatraju da se zbog kontinuiranog kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu moraju odrediti kaznene sankcije u izmjenama Kaznenog zakona. „Zahvaljujući pobjedi i žrtvi naših hrvatskih ratnika dužnost nam je zaštiti čast i ugled države za koju su dali svoje živote. Vjerujemo kako će i odgovorne osobe u nadležnim hrvatskim institucijama što prije reagirati ne samo otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja ovakvih nedopustivih djelovanja nego i što prije reagirati te usvojiti izmjene Kaznenog zakona koje su neophodno potrebne“.

Udruga je navela da izražava sućut i dijeli bol s roditeljima i obiteljima poginulih koji sve češće moraju trpjeti takva poniženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo osuđuje vandalski čin

Ministarstvo hrvatskih branitelja "najoštrije" osuđuje vandalski čin nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u zagrebačkoj Dubravi ispisivanjem simbola, crvene zvijezde, pod kojim je tijekom Domovinskog rata izvršena agresija na Republiku Hrvatsku i pod kojim su, ističe, počinjeni najteži zločini.

Sve aktivnosti Ministarstva usmjerene su ka zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja, osobito onih koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske državnosti i u čiji se spomen i čast podižu spomen-obilježja, priopćilo je to ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja, koji su najzaslužniji za obranu domovine i stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske u kojoj danas živimo, ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti, poručuje se u priopćenju. Svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast, a osobito ispisivanjem simbola pod kojim je tijekom Domovinskog rata izvršena agresija na Republiku Hrvatsku, pod kojim su počinjeni najteži zločini i pod kojim su hrvatski branitelji izgubili svoje živote, vandalizam koji zaslužuje oštru osudu svih stanovnika Republike Hrvatske, ističe Ministarstvo hrvatskih branitelja.

"Očekujemo od hrvatske policije i pravosuđa da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja te apeliramo na sve hrvatske građane da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima podignutima poginulim hrvatskim braniteljima," stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo